Word abonnee

Uit helden

Twee of drie spitsen?

door: Redactie Helden
9 mei 2014

Louis van Gaal stapt op het WK wellicht af van het systeem met drie spitsen. Mede door het wegvallen van de geblesseerde Kevin Strootman wil hij de Oranje-verdediging versterken. De bondscoach zal in de voorbereiding waarschijnlijk een systeem met twee spitsen gaan beproeven. Helden Online peilt de meningen.

Met welk systeem moet Nederland gaan spelen?
Ronald Koeman, die als coach van Feyenoord afgelopen seizoen afstapte van 4-3-3 en overging op een 5-3-2-systeem en daarmee succesvol was: “Niet met 4-3-3. Ik zou met twee spitsen spelen en een versterkt middenveld.”

Rob Rensenbrink, speelde als linksbuiten bij Oranje en maakte de WK-finales van 1974 en 1978 mee: “Ik vind dat Oranje moet spelen met het systeem waarmee we groot zijn geworden: 4-3-3 dus. Probleem is alleen dat er geen vleugelspitsen meer zijn met aanvallende kwaliteiten als in onze tijd.”

Ook John Rep maakte de WK-finales van 1974 en 1978 mee, hij maakte bij Ajax en Oranje furore als rechtsbuiten: “Nederland moet spelen met drie aanvallers en twee controlerende middenvelders. Robin van Persie zou ik achter de spits zetten, want in de spits heeft hij het nog nooit goed gedaan op een eindtoernooi en in een systeem met drie aanvallers.”

Johan Cruijff is natuurlijk altijd groot voorstander van het 4-3-3-systeem: “Je moet altijd met de punt naar achteren spelen, zodat je iemand hebt die de twee andere middenvelders in de rug kan dekken. Die vroegere nummer tien-positie kan alleen functioneren als je achterin met drie man speelt.”

Ronald de Boer was een belangrijke pion van het Ajax en FC Barcelona van Louis van Gaal in de jaren negentig. Hij groeide ook op met het 4-3-3-systeem: “Ik zou kiezen voor een 4-3-3 met de punt naar voren. Met Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart of Davy Klaassen op ‘10’ en Nigel de Jong en Daley Blind als verdedigende middenvelders. Voorin staan Arjen Robben, Robin van Persie en Memphis Depay of Jeremain Lens.”

Ook Pierre van Hooijdonk, oud-spits van onder meer Feyenoord en Oranje zou in Brazilië kiezen voor drie spitsen: “Maar ik zou met de punt naar achteren spelen. Sneijder moet daarin voor de verdediging spelen.”

En wat vindt Helden?

Barbara Barend: “Nederland moet met twee spitsen gaan spelen, omdat het middenveld niet sterk genoeg is na het wegvallen van Kevin Strootman. Ik zou Robben en Lens voorin zetten en Van Persie daar omheen laten zwerven.”

Frits Barend: “Ik ben voor 4-4-2, met Van Persie en Robben in de spits, Dirk Kuijt zou ik rechts op het middenveld zetten. En afhankelijk van hun fitheid zou ik kiezen voor Sneijder óf Rafael van der Vaart op het middenveld. Klaas-Jan Huntelaar moet dienen als breekijzer.” 

Lees ook:
Ronald de Boer blij met uitverkiezing Held van de Week
Johan Cruijff: 'Ik heb een totaal andere visie dan Van Gaal'

Delen: