Word abonnee

Uit helden

Van Benthem: ‘De Elfstedentochtkoorts is ongeneeslijk’

door: Redactie Helden
26 februari 2016

Exact dertig jaar geleden won Evert van Benthem voor de tweede keer op rij de Elfstedentocht. Tegenwoordig woont hij in Canada en is hij gelukkig tussen de koeien. Helden zocht hem op.

Dat Evert in Canada zit, betekent niet dat hij het Nederlandse schaatsen niet meer volgt. Hij heeft zijn koeien vernoemd naar bekende schaatsers, zoals Martina (Sablikova), Gretha (Smith) en Marianne (Timmer). “De wereld is heerlijk klein dankzij het internet, ik volg het allemaal. Die koeien noem ik ook uit respect naar succesvolle schaatsers.”

‘Iedereen wilde wat van me, ik werd publiek bezit’

Waar schaatsers als Sven Kramer en Jorien ter Mors geduldig de pers en publiek te woord staan, moest Evert daar in 1985 en 1986 niks van hebben. “Ik startte als een grote onbekende en schaatste op de Bonkevaart recht in de handen van Koningin Beatrix. Iedereen wilde wat van me, ik werd publiek bezit.

Ik was er na een tijdje echt klaar mee, Jannette en ik wilden rust. Privacy. Niet omdat we ons te groot voelden, maar we waren het niet gewend. De beslissing is goed geweest. We hebben hier onze rust gevonden en voor de kinderen een fantastische toekomst opgebouwd.”

‘De zestiende Elfstedentocht komt er zeker’

Voorlopig blijven Evert en zijn familie dus in Canada, maar mogelijk keert hij op een dag toch terug. “Die zestiende Elfstedentocht komt er zeker, daar ben ik niet pessimistisch over. Bij de eerste berichten dat hij doorgaat, worden de koffers ingepakt. De Elfstedentochtkoorts is ongeneeslijk.”

Het interview met Evert kun je lezen in de nieuwe Helden. Ook via Blendle, klik hier.

Delen: