Word abonnee

Uit helden

Van kwajongen tot NBA-held: Francisco Elson

door: Redactie Helden
5 juni 2017

Slechts één Nederlander werd ooit kampioen in de Amerikaanse NBA, de beste basketbalcompetitie ter wereld. Francisco Elson won tien jaar geleden met San Antonio Spurs de prestigieuze titel. Samen met Helden wandelt hij door zijn oude buurt in Rotterdam, langs de pleintjes waar het basketballen ooit begon. Voor een mooi gesprek over opvoeding, kattenkwaad, verdriet, succes en familie. 

In tegenstelling tot bij zijn acht jaar oudere broer Patrick, speelde basketbal niet meteen een prominente rol in het leven van de jonge Cisco. Sport was niet zijn ding. Toch moest hij er op een gegeven moment aan geloven. “Ik kreeg eens klappen van een jongen uit de buurt. Mijn vader zag het gebeuren en gaf me daarna een pak slag omdat ik me in elkaar had laten slaan. De volgende dag bracht hij me naar karate. Ik moest leren mijn mannetje te staan. Een maand later kwam ik diezelfde jongen tegen en gaf ik hém een pak rammel.”

Een gymleraar op school vond dat Francisco vanwege zijn lengte toch eens basketbal moest gaan oppakken. Maar hij werd vooral door Patrick met het virus besmet en ging met zijn broer mee naar de pleintjes. Totdat het noodlot toesloeg. Francisco’s grote voorbeeld zakte door een hartstilstand in elkaar tijdens een basketbaltoernooi en overleed op 21-jarige leeftijd.

'Toen mijn broer overleed, kwam alles tot stilstand'

“Als je broer overlijdt, ontstaat er een gat in je hart dat niet meer dichtgaat, en dat doet pijn,” vertelt Francisco voor zijn ouderlijk huis in de Aleidisstraat waar hij werd geboren en tot zijn elfde woonde. Aan het pand is weinig veranderd, alleen de winkels naast en tegen- over het huis hebben andere uitbaters gekregen. “Patrick en ik sliepen samen op een kamer. Hij was de eerste die ik zag als ik wakker werd en de laatste voordat ik ging slapen. Als die persoon er niet meer is… In het begin vond ik het heel moeilijk om erover te praten. Ik wist niet hoe ik met het verlies moest omgaan en hoe ik mijn gevoelens moest uiten. Toen mijn broer overleed, kwam alles tot stilstand. Feest- dagen en verjaardagen kregen thuis minder aandacht. Ik deed minder sociale activiteiten. Het plezier verdween, alles werd minder.” 

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook via Blendle.

Delen: