Word abonnee

Uit helden

Veertien maal Johan Cruijff

door: Frits Barend
15 april 2016

Hoe vaak hij Johan Cruijff door de jaren heen heeft gesproken? Frits Barend is de tel kwijt. Hij liep als een rode draad door de journalistieke carrières van die van hem en partner in crime Henk van Dorp. Frits haalt in de nieuwe Helden veertien herinneringen op. Maar mooier dan Rafael van der Vaart kunnen we het nauwelijks verwoorden: elk woord dat je aan Johan Cruijff wijdt, is een woord te weinig.

4: Johan en de varkens
Johan raakt in 1978 een zeer groot deel van zijn vermogen kwijt. Hij vertrouwde zakenpartner Michel Basilevitsj en dat kwam hem duur te staan. Het was een van de reden waarom hij in 1979 in Amerika ging voetballen, nog geen jaar nadat hij op zijn 31ste afscheid had genomen. Henk en ik spraken hem over dat fiasco.

Hoe kon dat gebeuren?
“Door een fout te maken, die je niet mag maken. Door eigenwijs te zijn op het moment dat je het niet moet zijn. Je moet niet groter willen zijn dan je bent. Het houdt gewoon in dat je denkt dat je iets kunt…”

Je dacht dat je kon zakendoen?
“Je kunt zakendoen, maar je eigen zaken kun je niet doen. In het voetballen ben ik een goede zakenman. Nou, van varkens had ik geen verstand en dan ga je dus voor schut. Het was me wel twintigduizend keer gezegd, door mijn schoonvader bijvoorbeeld. ‘Doe nou niet wat je niet kunt.’ En wat bleek achteraf? Dat negenennegentig procent van de spelers het een keer overkomt. Dus probeer ik nu onder alle omstandigheden spelers te waarschuwen. Bijna alle spelers vragen me of ik even hun contract wil lezen. Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen, als je zelf zo’n fout hebt gemaakt.

'Ik heb het geluk dat ik maar een fout heb gemaakt'

Probleem van ophouden met voetballen is dat je je na een gigantisch inkomen en veel adoratie ineens afvraagt: wat ga ik nu doen? En toen kwam toevallig net iemand langs die zei: “Ik heb nou toch wat voor je.” Dat was het moment dat ik erin tippelde. Ik heb het geluk dat ik maar één fout heb gemaakt. Dat wil zeggen dat ik veel heb geleerd van die fout. Een dure fout, dat wel. Maar ik heb er nooit wakker van gelegen.”

13: Johan Cruijff Arena
Johan was in 1995 vrij duidelijk voor zijn doen. Hij had het een eer gevonden als het nieuwe Ajax-stadion de Johan Cruijff Arena had geheten. Henk en ik steunden hem in dat streven, maar botsten op bestuurders van de gemeente en Ajax, die daar niet over peinsden. “Er wordt niet alleen gevoetbald in de Arena,” was een van de argumenten. “Alsof de Rolling Stones niet in de Johan Cruijff Arena willen optreden,” zeiden we.

De Arena werd gebouwd in de gloriejaren van het Ajax van Louis van Gaal. Na het winnen van de Champions League in 1995 zei toenmalig voorzitter Michael van Praag in zijn euforie dat Van Gaal de beste trainer was die Ajax ooit heeft gehad en dat we niet meer moesten praten over het Ajax van begin jaren zeventig. In die sfeer paste het antwoord op een vraag tijdens een aandeelhoudersvergadering van het nieuwe stadion of er plaats was voor een Jaap van Praag tribune, vernoemd naar de legendarische voorzitter van eind jaren zestig, begin jaren zeventig. “Hoewel weleens is gesproken over de Johan Cruijff Arena, de Johan Cruijff- of Jaap van Praag-tribune, ligt het niet in de bedoeling enig tribunedeel naar iemand te vernoemen.” Voor zekerheid werd eraan toegevoegd: “Dat heeft niets te maken met gebrek aan respect.” Maar ook niet met het tonen van respect.

Nummer 4 en 13 zijn slechts twee van de herinneringen die Frits ophaalde over de legendarische nummer 14. Wil je de andere twaalf ook lezen? Je vindt ze in de nieuwe Helden, die nu in de winkel ligt. Ook kun je de veertien herinneringen lezen via Blendle.

Delen: