Word abonnee

Uit helden

Vejinovic: ‘Ik sta op het lijstje van Danny Blind’

door: Redactie Helden
28 oktober 2015

Marko Vejinovic speelt sinds dit seizoen bij Feyenoord. Maar de weg naar Rotterdam zat vol hobbels voor de 25-jarige middenvelder. Vanavond speelt hij met de Rotterdammers in het KNVB-bekertoernooi tegen Ajax. In Helden 28 deed Vejinovic zijn verhaal.

Door: Barbara en Frits Barend

Vejinovic debuteerde in de eredivisie voor AZ. Hij was negentien en onder Louis van Gaal werd de club dat jaar kampioen. Hij brak echter niet door in Alkmaar. Wat ging er mis?

Marko: “Ongeduld speelde me parten. Ik deed het heel goed, was zelfs aanvoerder van Oranje onder 19. Ik zag iedereen debuteren bij AZ, ik mocht alleen af en toe invallen. Ik had op dat moment niet het geduld om te denken: Marko, heb vertrouwen, het komt, je gaat je kans krijgen. Ik wilde zo graag spelen, laten zien wat ik kon.”

Vejinovic ging naar Heracles, maar kreeg ook onder trainer Gertjan Verbeek weinig speeltijd. Het was zijn vrouw Sophie die hem liet inzien dat hij wel wat beter voor zijn sport kon gaan leven.

Marko: “Sophie was hard voor mij, zo van: wil je iets bereiken, dan moet je er voor gaan werken. We maakten ook wel ruzie, omdat ik verantwoordelijkheden van me afschoof en de gekste dingen verzon om alles voor elkaar te krijgen. Ze bleef vasthouden en zo fijn was die periode niet.”

Sophie: “Ik vond het af en toe heel zwaar, mede omdat ik zo standvastig moest zijn. Zei hij weer eens: 'Ik ga frikadellen bestellen.' Riep ik: 'Prima, maar dan ga ik met de trein naar huis en ga jij lekker alleen frikadellen eten.'”

'Het is veel geld dat ze hebben betaald, ik ben heel erg dankbaar dat ze dat hebben gedaan'

Marko: “En ik verkoos Sophie boven de frikadellen.”

Onder trainer Peter Bosz kwam hij in de basis bij Heracles. De trainer haalde hem daarna naar Vitesse. Afgelopen zomer kwam de beloning voor de ontwikkeling die hij de laatste jaren heeft doorgemaakt in de vorm van een contract van Feyenoord.

Sophie: “Martin van Geel, de technisch directeur van Feyenoord, is een fan, hij wilde Marko destijds al naar Roda JC halen.”

Marko: “Hij wilde me ook al eerder naar Feyenoord halen, maar de trainers zagen het op dat moment niet in mij zitten. Voor mij was het toen ook niet het goede moment. Giovanni van Bronckhorst zag het wel in me zitten, dus ineens viel deze zomer alles op z’n plaats. Het is veel geld dat ze hebben betaald, ik ben heel erg dankbaar dat ze dat hebben gedaan.”

'Als je er samen zo hard voor hebt gewerkt en dan gebeurt dit, dan mag je wel even genieten'

Sophie, lachend: “Ik vind het gewoon leuk als ik zie waar je vandaan komt, dat je je na al die tegenslagen en moeilijkheden toch omhoog hebt gewerkt. Ik heb even een genietmomentje dat je binnen twee jaar een mooi bedrag door Feyenoord bent gekocht, een miljoenenbedrag.”

Marko: “Toen het allemaal rond was gekomen, hebben we wel even een traantje gelaten van geluk. Als je er samen zo hard voor hebt gewerkt en dan gebeurt dit, dan mag je wel even genieten.”

Nu hij in Nederland bij een topclub speelt, weet hij meer ogen op zich gericht. Ook die van de bondscoach.

Marko: “Ik begreep dat ik op een lijstje van Danny Blind sta en gevolgd word. Aan mij om te laten zien dat ik ervoor in aanmerking kom. Ik kan ook kiezen voor Servië of Bosnië, maar laat ik me eerst maar eens bewijzen bij Feyenoord. Doe je het voetballend goed bij Feyenoord, dan ben je wat sneller in beeld bij het Nederlands elftal. Zo werkt dat vaak bij een topclub.”


 

Het hele interview met Marko Vejinovic is te lezen in de nieuwe Helden, die nu in de winkels ligt. Ook via Blendle: klik hier.

Delen: