Word abonnee

Uit helden

Verweij: ‘Ik voelde me een zwakkeling’

door: Victoria Koblenko
15 augustus 2014

Hij won goud en zilver op de Spelen, werd wereldkampioen allround. Toch duurde het lang voordat Koen Verweij een nieuwe ploeg vond. Met Victoria Koblenko praat hij over de zware periode.

Op een fractie van een seconde miste hij olympisch goud op de 1500 meter. Wel pakte hij goud in Sochi op de ploegenachtervolging en Koen Verweij werd wereldkampioen allround. Het waren zijn laatste wapenfeiten in dienst van TVM. De geldschieter stopte, de ploeg viel uiteen. Sven Kramer en Ireen Wüst vonden snel onderdak, rond Verweij bleef het lang stil. Totdat Corendon en zijn oude trainer Jan van Veen zich over hem ontfermden. Maar de achterliggende periode hakte er flink in, vertelde hij Victoria Koblenko in een interview dat in de nieuwe Helden Magazine is te lezen.

“Tja, daar sta je dan. Je zou zeggen dat het heel goed ging, zo voelde ik me in eerste instantie ook. Maar toen ging het ineens minder lekker, vond ik geen sponsor en, nog veel erger, ik kwam erachter dat ik het plezier in mijn sport verloren was.”

Wanneer is dat plezier verdwenen?
“Na het WK allround. Ik zat op mijn plek bij TVM, trainde goed.”

En dan word je wereldkampioen en is alles voorbij?
“Het seizoen was over, aan een tijdperk kwam een einde.”

Wereldkampioen worden, het was zijn levensdoel sinds hij een kleine jongen was. Verweij moest en zou het worden, of het nou als wielrenner, skiër of schaatser was. “Toen was dat ineens gebeurd en dacht ik: wat nu?”

'Ik moest huilen bij mijn vader in de auto. Ik zat heel erg met dat gevoel dat ik geen plezier meer had in schaatsen'

Tijdens tv-programma Sterren Springen, waaraan hij meedeed, kwam hij oud-wereldkampioen boksen Lucia Rijker tegen. “Zij had op een gegeven moment door dat er wat speelde. Lucia is ook de beste in haar sport geweest, kent dat gevoel van geen zin meer hebben om te trainen. Ze zag zo’n macho voor zich, die jaren lang hard voor zichzelf was geweest en die zijn gevoel wegstopte.”

Afgelopen zomer kwamen ook de tranen bij de stoere Verweij. “Ik moest huilen bij mijn vader in de auto. Ik zat heel erg met dat gevoel dat ik geen plezier meer had in schaatsen. Dat was gek, mijn hele leven stond in het teken van sport. En ook dat van mijn vader. Ik voelde me een zwakkeling.”

“Ik huilde die dag omdat ik pijn voelde. Het ging goed in mijn sport, de wereld lag aan mijn voeten. Ik wilde dat gevoel doortrekken, maar op de een of andere manier lukte dat niet. Dat deed pijn.”

'Ik ben naar zo'n medium gegaan, of hoe noem je dat?'

En toen stond je open voor een alternatieve manier van denken?
“Lucia Rijker kwam ermee en ik heb haar advies opgevolgd. Om te blijven winnen, beter te worden en simpelweg plezier terug te vinden, moest ik me ook kunnen openstellen voor iets anders. Lucia had er baat bij gehad, dus ik dacht: wie weet ik ook. Ik ben naar zo’n medium gegaan, of hoe noem je dat?”

Gaat het nu goed?
“Het gaat beter. Ik zit lekker in mijn vel, heb weer plezier. Dat komt niet alleen door die persoon, maar dat zal vast een rol hebben gespeeld.”

Het hele interview van Victoria Koblenko met Koen Verweij is te lezen in de nieuwste Helden Magazine, die nu in de winkels ligt. Helden 23 is ook via de website te bestellen. De eerste vijftien edities die besteld worden, zijn gesigneerd door Epke Zonderland.

word abonneeword abonneeword abonnee

The making of

 

Delen: