Word abonnee

Uit helden

Victoria Koblenko: ‘Er kwam zo’n geluid uit dat mondje’

door: Victoria Koblenko
7 december 2016

Voor Victoria Koblenko en ex-voetballer Evgeni Levchenko was 2016 een bijzonder jaar. Op 8 augustus werden ze papa en mama van zoontje Kiy. Voor deze ene keer wil ze haar partner Lev ondervragen voor Helden. 

Victoria: Een supporter maakte een tegelwijsheid voor je: 'Het meervoud van Lev is leven.' Hoe heb je de geboorte van een nieuw leven ervaren?
Lev: “Ik was verbouwereerd. Dat er iets uit je buik was gehaald… Hij rees boven ons uit. Ik stond tussen twee vuren. Tussen jou en Kiy in. En dat ik z'n navelstreng door mocht knippen… Ik was er zo vol van, van de emoties die me overmanden. Ik vroeg me af of hij het zou redden, zo klein was hij. Maar er kwam zo'n geluid uit dat mondje! Het besef van het wonder van het maken en het krijgen van een kindje, dat besef krijg ik nu pas.”

Kiy is nog geen vier maanden, maar heeft nu al vier voetballen. Dicteert papa een voetbaltoekomst?
“Ik zou het leuk vinden, maar als hij er straks de ballen van snapt, dan ga ik hem niet motiveren om ermee door te gaan. Ik ga hem wel aanmoedigen om zijn leven sportief in te richten, want dat gaat hem helpen in het leven. Ik wil zijn vriend worden en geen vader die hem onderdrukt in zijn ontwikkeling door zijn eigen onvervulde wensen of gemiste kansen op zijn zoon te projecteren.”

Wat krijgt jouw zoon dan wel mee uit jouw voetbalerfenis?
“Ha, misschien dat een premiesysteem zo nu en dan goed is om hem om te leren gaan met financiën. Ik wil hem ook leren dat je niet van jezelf weg kan rennen. Dat verantwoordelijkheden je rechts inhalen, al haast je je naar Verweggistan. Nu ik vader ben, voel ik dat meer dan ooit. Maar naast verantwoordelijkheid zijn discipline en goede principes ook iets wat ik aan Kiy mee wil geven om zich waardig staande te houden in onze zeer complexe wereld.”

'Ik probeer voetbal te scheiden van mijn overtuiging, maar het kost wel moeite'

Over principes gesproken. Je bent tegenwoordig voetbal­ commentator op de Oekraïense tv en bent ook steeds vaker te zien als analyticus op de Nederlandse tv. Twee jaar geleden wilde je je als vrijwilliger opgeven om in Oekraïne mee te vechten tegen de Russen. Over twee jaar vindt het WK plaats in Rusland. Is dat iets voor jou om te boycotten of overwint de liefde voor het voetbal dit conflict? 
“Er wordt steeds geroepen dat voetbal niets met politiek te maken heeft. Dat is onzin, want voetbal is politiek. Helaas. In Oekraïne zijn er mensen die geld verdienen aan deze oorlog. Dat is treurig, maar wel waar. Ik ben half Russisch, half Oekraïens, maar in dit conflict sta ik aan de Oekraïense kant. Ik probeer voetbal te scheiden van mijn overtuiging, maar het kost wel moeite. Ik weet veel van het Russische voetbal, het zou doodzonde zijn om daar niets mee te doen bij zo’n groot voetbalevenement. Maar dat verandert niets aan mijn politieke standpunt.”

Het complete verhaal met Victoria Koblenko en Evgeni Levchenko is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: