Word abonnee

Uit helden

Weldoeners: Bas van de Goor

door: Frits Barend
12 september 2016

Topsporters moeten vaak aan zichzelf denken om het maximale uit hun mogelijkheden te halen. Maar dat betekent niet dat ze geen oog hebben voor de wereld om hen heen. Tal van Nederlandse sporters zetten zich als ambassadeurs in voor goede doelen. Maar er zijn ook atleten die een eigen stichting hebben opgericht. Fotograaf Jasper Faber portretteert hen. Vandaag: Bas van de Goor.

“Dat sporten goed voor je is, weten we allemaal. En als een olympisch kampioen dat aan je vertelt, geloven we het al helemaal meteen. Dat is nou precies wat ik met de Bas van de Goor Foundation wil vertellen. Maar dan aan een heel specifieke doelgroep: mensen met diabetes. Toen ik tijdens mijn volleybalcarrière zelf diabetes kreeg, dacht ik dat het afgelopen was met mijn loopbaan. Ik deed een tijdje vrijwel niets en mijn bloedsuikerwaardes schoten alle kanten op. De Britse roeier Sir Steve Redgrave was mijn inspiratiebron om het roer om te gooien. Met vijf gouden olympische medailles op zak én diabetes bewees hij dat het één het ander niet in de weg hoeft te zitten. Al snel merkte ik dat ik juist door te sporten mijn bloedsuikerwaarde onder controle kreeg en minder insuline hoefde te gebruiken.

'Ik wil dat onze Foundation een grote impact blijft hebben in het leven van de één miljoen mensen met diabetes'

In 2006 ontstond het idee mijn ervaringen te delen. Ik raakte erover aan de praat met Petra Seegers, ook afkomstig uit de sportwereld, en samen zijn we begonnen met het organiseren van sportieve activiteiten voor mensen met diabetes. Aanvankelijk alleen voor kinderen met diabetes type 1. Een autoimmuunziekte, waarvan je het niet in de hand hebt dat het je overkomt. Inmiddels bestaat de stichting uit vijf medewerkers en organiseren we ook activiteiten voor mensen met diabetes type 2. Een gezonde en sportieve levensstijl kan een belangrijk middel zijn om dit type diabetes te voorkomen en te bestrijden. Mijn wens voor de toekomst: ik wil dat onze Foundation een grote impact blijft hebben in het leven van de één miljoen mensen met diabetes, door hen in beweging te brengen.”

Delen: