Word abonnee

Uit helden

Weldoeners: Edwin van der Sar

door: Redactie Helden
17 september 2016

Topsporters moeten vaak aan zichzelf denken om het maximale uit hun mogelijkheden te halen. Maar dat betekent niet dat ze geen oog hebben voor de wereld om hen heen. Tal van Nederlandse sporters zetten zich als ambassadeurs in voor goede doelen. Maar er zijn ook atleten die een eigen stichting hebben opgericht. Fotograaf Jasper Faber portretteert hen. Vandaag: Edwin van der Sar.

“In 2009 kreeg mijn vrouw Annemarie een hersenbloeding. Ineens kwamen we terecht in een wereld van ziekenhuizen en revalidatie. Dat verwacht je niet als je zo jong bent, maar gezondheid is helaas niet vanzelfsprekend in het leven.

Annemarie was heel vastberaden en moest alles opnieuw aanleren; via een intensieve revalidatie-opmaat ging ze aan de slag. Het was keihard doorzetten en mede dankzij de steun van een geweldige club mensen om ons heen, is ze er goed uitgekomen.

'Zonder de Foundation had hun toekomst er waarschijnlijk anders uitgezien'

Tijdens het proces kregen we enorm veel reacties en aanmoedigingen. Dat heeft ons echt geraakt. Daarom besloten we al snel dat we iets wilden doen voor andere men­sen in dezelfde situatie. We hebben gezien hoe het beter kan. De zorg in het ziekenhuis of revalidatiecentrum is vaak goed geregeld, maar de mogelijkheden daarna, als je weer thuiskomt, zijn zeer ­beperkt.

Een hersteltraject, zoals dat van Annemarie, moet voor meer ­mensen met hersenletsel mogelijk zijn. Met onze Edwin van der Sar Foundation realiseren we herstel door middel van beweging. Bijvoorbeeld door zwemmen en fitness, in aangepaste vorm en onder deskundige begeleiding. ­ Beweging zorgt voor het herstel van hersenfuncties, de opbouw van zelfvertrouwen en sociaal contact. Inmiddels kunnen onze deelnemers al op 140 locaties in Nederland ­terecht, met dank aan alle samenwerkingspartners en ons hele team. We zijn blij dat we nu met positieve energie kunnen terugkijken op deze ingrijpende gebeurtenis voor ons gezin, familie en vrienden. En met trots constateren we dat de deelnemers die we begeleiden weer aansterken. Dagelijks gaan zij hun fysieke uitdaging tegemoet. Zonder de Foundation had hun toekomst er waarschijnlijk anders uitgezien.”

Voor meer informatie ga naar: www.edwinvandersarfoundation.nl

Delen: