Word abonnee

Uit helden

Wester: ‘Mama is de sterkste vrouw die ik ken’

door: Redactie Helden
18 augustus 2016

Voor Tess Wester (23) is het moeilijk dat haar moeder er niet bij kan zijn in Rio de Janeiro. De keepster van de handbaldames hoopt dat ze vanavond tijdens de halve finale in ieder geval naar haar moeder kan zwaaien.

Door: Arnout Verzijl

Moeder José en dochter Tess hebben een hechte band en vormen een ingespeeld team. José Straathof – ondanks haar al 35 jaar durende gelukkige huwelijk met Ed Wester behield ze altijd haar meisjesnaam – is aan huis gekluisterd. Ze heeft recidiverende polychondritis. De artsen hadden er liefst veertien jaar voor nodig om de juiste diagnose van deze zeldzame auto-immuunziekte, die het kraakbeen in het lichaam vernietigt, te stellen. 

'Mijn moeder kan niet komen kijken. Als je mij op tv naar de camera ziet zwaaien, weet je dat het naar mijn moeder is'

Er is weinig over bekend, mede doordat slechts een op de drie miljoen mensen het heeft. Over de bijbehorende kwalen en bijverschijnselen hebben we het maar niet. Prednison is het enige medicijn wat helpt. “Als ze het niet weten, krijg je dat,” zegt José met gevoel voor understatement. “Om het ontstekingsproces enigszins te onderdrukken. Ze weten er zo weinig van dat ze er niks over kunnen zeggen.” 

José is een groot supporter van Tess. Naar de wedstrijden kan ze niet, dus zit ze thuis voor de tv of volgt ze de wedstrijd via een livestream op de computer. Standaard met de clubsjaal om. Dit jaar speelt Tess voor het eerst bij Bietigheim, op zesenhalf uur rijden van Alkmaar. De vier jaren hiervoor speelde ze bij Oldenburg.

José: “Daar hadden ze een oploopshow… ‘Téss Wéster,’ schreeuwde de speaker. Ik zwaaide naar het beeldscherm. En Tess zwaaide terug.”

Tess: “Mijn moeder kan niet komen kijken. Dus zwaai ik op momenten dat het kan. Als je mij op tv naar de camera ziet zwaaien, weet je dat het naar mijn moeder is. In Oldenburg had ik zo elke wedstrijd contact met mama.”

Het volledige verhaal over Tess Wester en moeder José is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook via Blendle.

Delen: