Word abonnee

Uit helden

Wevers: ‘Paar jaar terug deden we weinig samen’

door: Redactie Helden
1 november 2015

Sanne Wevers heeft op de WK turnen voor een daverende verrassing gezorgd. Ze won op het onderdeel balk de zilveren medaille. Tweelingzus Lieke turnde eerder al de meerkampfinale, waarin ze dertiende van de wereld werd. Helden sprak de familie Wevers in het laatste nummer.

In huize Wevers draait alles om turnen. Vincent en Gemma leerden elkaar kennen op het CIOS, kregen een relatie en gingen allebei aan de slag als turntrainer in Friesland. Op 17 september 1991 kwam daar de twee-eiige tweeling ter wereld. Het turnvirus zat er ook bij hen in bleek na enkele jaren, nadat het gezin in 1992 naar Oldenzaal was verhuisd.

Lieke: “Papa en mama gingen elke dag naar de zaal om training te geven. Soms mochten we mee.” Gemma: “We zagen ze daar spelen en van het een kwam het ander.” Vincent: “Wij hebben hen het turnen niet opgedrongen, hebben ze ook andere sporten laten doen en ze speelden een muziekinstrument. Maar al snel bleek dat ze turnen het leukst vonden. Toen moesten we kiezen. Wij zijn geen gezin dat dingen half doet.”

Vincent: 'Sanne en Lieke stonden de hele dag op hun kop'

Sanne: “We gingen steeds meer trainen, ook tijdens schooltijd. Ik weet niet beter, heb geen moment het gevoel gehad dat ik veel van mijn jeugd in heb moeten leveren door turnen.” Vincent: “Sanne en Lieke stonden de hele dag op hun kop. Soms werd het een beetje vervelend en zei ik: 'En nu gewoon even zitten.'” Lieke: “In de klas of op de gang maakten we vaak radslagen. Op mijn basisschoolrapport stond: 'Ze is een goede leerling, maar ze staat wel heel vaak op de kop.'”

Ze zaten in dezelfde klas op de Vrije School en het vwo, turnden allebei en ze waren ook nog een tweeling. Sanne: “Mensen denken vaak dat we precies hetzelfde zijn, maar we zijn juist heel verschillend.” Gemma: “Lieke zoekt meer de grens op, Sanne gaat juist het conflict uit de weg.” Lieke: “Ha, dus met mij krijg je altijd ruzie?”

Voorheen gingen ze hun eigen weg, daar is nu verandering in gekomen. Sanne: “De afgelopen twee jaar zijn we heel bewust dingen samen gaan doen, besloten we elkaar te helpen. Niet dat we elkaar daarvoor als concurrent zagen, hoor.” Lieke: “We zijn vriendinnen geworden. Een paar jaar terug deden we niet veel samen.”

Gemma: 'Na de Spelen moet het maar eens afgelopen zijn'

Vincent en Gemma waren niet alleen ouders, maar ook coaches. Gemma: “We maakten al snel de afspraak dat we thuis papa en mama waren, maar in de zaal was het beter om ons Vincent en Gemma te noemen.” Vincent: “Vanaf hun twaalfde kwamen ze bij mij in de groep.” Sanne: “Of papa streng was? Papa niet, maar Vincent soms wel. De ongeschreven regel was dat wat in de turnhal gebeurde, niet werd meegenomen naar huis. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan.”

Sanne en Lieke zijn dus nu geplaatst voor de Spelen. Een droom voor de zusjes. Maar wat doen ze na de Spelen? Dan zijn ze 25 jaar. Gemma: “Ik ben benieuwd. Ik heb steeds gezegd: Dit doen we tot de Spelen en daarna moet het maar eens afgelopen zijn.” Lieke: “Eerst focussen op Rio, daarna zien we wel.” Vincent: “Zo lang Sanne en Lieke actief blijven als turnsters, blijf ik dat sowieso als hun persoonlijke trainer. Ik heb een contract bij de KNGU tot en met de Spelen, wacht af wat daarna op mijn pad komt.”

Delen: