Word abonnee

Uit helden

Wijnaldum: ‘Vroeger wilde ik dat iedereen me aardig vond’

door: Frits Barend
15 juli 2015

Georginio Wijnaldum komt de komende vijf seizoenen uit voor de Engelse club Newcastle United. Voor Helden 26 zochten wij de voormalig aanvoerder van PSV op.

Hoe zit het tussen jou en Davy Klaassen? Jullie hadden afgelopen seizoen flinke bonje tijdens PSV-Ajax, zijn elkaars concurrenten bij Oranje.
“Ik vind hem een prima gozer, een lieve jongen. Hij beukte in mijn rug, ik reageerde. Dat deed hij slim, ik niet. Ik probeer daar niet op te reageren, moet zelf degene zijn die een ander uit zijn spel haalt. Al zit dat niet echt in me.”

Ben je te lief?
Glimlachend: “Moet je even aan Axel Witsel van Zenit vragen. Die gaf me een elleboog op mijn borst en toen ik vroeg waarom hij dat deed, begon hij te schelden. Ik dacht: het volgende duel pak ik je. Heb ik mijn knie in zijn rug geplant. Was mijn enige gele kaart dit seizoen. Daar moet ik het ook niet van hebben.”


Je liep na PSV-Ajax weg toen presentator Jan-Joost van Gangelen van Fox Sports je op het velde wilde interviewen.

“Ik had al een keer tegen Jeroen, onze perschef, gezegd: 'Het duurt te lang.' Ik zie ook vaak andere jongens wachten als ik aan het praten ben. Dat denk ik: dit is vervelend. Jan-Joost is een prima man, rechtdoorzee; het lag niet aan hem, hoor.”

Is het zo erg om even te wachten?
“Volgens afspraak duurt zo'n gesprek een minuutje. Ik stond er al langer, ik baalde natuurlijk van de nederlaag en hij bleef vragen stellen. De trainer spreekt ons altijd even toe na een wedstrijd en ik ging daar naartoe. Meteen erna gaf FOX toe dat het veel te lang duurde, aan zowel mij als aan de club. Kan gebeuren, no hard feelings.”

'Ik vind eigenlijk dat interviews het meeste hout snijden als je ze een dag later doet'

Toen je net doorbrak, stond je vaak te grinniken in de mixed zone. Nu heb je altijd een goed verhaal. Ben je daarin gecoacht?
“Nee, ik ben gewoon eerlijk. Ik denk wel na over wat ik wil zeggen, het moeten geen domme dingen zijn. Maar ik vind eigenlijk dat interviews het meeste hout snijden als je ze een dag later doet. Dan zijn de meeste verse emoties weg, heb je de wedstrijd teruggezien.”

Lees en zie jij alles wat er over je gezegd wordt?
“Nee, al een hele poos niet meer. Ik lees boeken en kijk documentaires over Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Muhammad Ali, Glenn Helder; daar leer ik meer van. Wat? Ik wacht niet, ik probeer te ondernemen. Het meest heb ik nog geleerd bij Feyenoord, toen moesten we met een sportpsycholoog praten, meneer Van Zwam. Hij leerde me dat ik me niet moet bezighouden met dingen waar ik geen invloed op heb. Op de media heb ik geen invloed, dus dat ergert me ook niet meer. Vroeger wilde ik dat iedereen me aardig vond. Nu maakt het me niet uit.”

Het hele interview met Georginio Wijnaldum is te lezen in het nieuwe magazine van Helden, die nu in de winkel ligt. Het magazine is ook via de website te bestellen en digitaal te lezen bij Tijdschrift.nl. Het interview is ook los te lezen via Blendle.

Delen: