Word abonnee

Uit helden

Wijnstekers: ‘Ik ben in een hoekje gaan huilen’

door: Redactie Helden
17 februari 2016

Door een late goal van Georges Grün ging niet Nederland naar het WK in 1986, maar België. De toenmalige rechtsback Ben Wijnstekers blikt met Helden nog een keer terug op 21 november 1985, de dag dat alles misging.

Tekst: Rob Willemse

“Na de 1-0 van Peter Houtman en al helemaal na de 2-0 van Rob de Wit, zong heel het publiek al dat we naar Mexico gingen. Dat gaf me helemaal het gevoel: we redden het, dit kan niet meer misgaan.”

Maar dat ging het wel. De 2-1 overwinning in De Kuip was niet genoeg, omdat Nederland in de heenwedstrijd tegen een 1-0 nederlaag was aangelopen. Bovendien had Wim Kieft in die wedstrijd rood gekregen. “Doodzonde! Van iemand die al een paar jaar in Italië speelde, mocht je verwachten dat hij niet in zo’n provocatie trapte. Franky Vercauteren stond er ook om bekend dat hij dit soort dingen flikte.”

'Ik wens de tegenstanders geen succes. Ik wil niet dat ze een fijne wedstrijd hebben'

“We wilden ze koste wat het kost terugpakken in Nederland. Kom op, we pakken die gasten. Ook voor wat ze ons met die rode kaart hebben geflikt, zo zeiden we tegen elkaar in de spelerstunnel. Bij handjes schudden en vaantjes wisselen heb ik wat gemompeld. Ik heb aanvoerder Jan Ceulemans zeker geen ‘succes’ of ‘fijne wedstrijd’ gewenst. Want ik wilde nooit dat mijn tegenstanders ‘succes’ of een ‘fijne wedstrijd’ hadden.”

Nederland kwam op 2-0, het WK lag binnen handbereik. Tot het doelpunt van Grün. “Achteraf denk ik: had ik toch naar Grün moeten gaan? En waarom werd hij niet beter gedekt? Had Hans van Breukelen uit zijn doel moeten komen? Tja, op dat moment zal iedereen in een split second besloten hebben te doen wat hem het beste leek.”

“Na het laatste fluitsignaal ben ik meteen doorgelopen naar de kleedkamer en de doucheruimte. Ik heb met mijn schoenen gegooid, ben in een hoekje gaan zitten en heb een traantje laten lopen.”

Het complete interview met Ben Wijnstekers kun je lezen in de nieuwe Helden, dat nu in de winkel ligt. Ook via Blendle, klik hier.

Delen: