Word abonnee

Uit helden

Winterhelden

door: Redactie Helden
21 oktober 2016

Ze zijn jong en getalenteerd en als de winter aanbreekt, bloeien ze helemaal op. Ze zijn klaar om de macht te grijpen op het ijs en in de sneeuw. Helden nodigde Generation Next uit voor een koude shoot.

Door Marlies van Cleeff en Lisa Hissink 

Sanneke de Neeling
19 april 1996

schaatsster van Team LottoNL-Jumbo

Mensen kennen mij nu van…
“Soms lees ik in de krant: ‘Het blonde lachebekje.’ Ik vind het belangrijk dat mensen zien dat ik schaatsen heel leuk vind. Vorig jaar won ik het NK sprint, was de grote verrassing van het seizoen. Ik wil goed zijn op het ijs én een leuk persoon zijn.”

Gerben Jorritsma
21 augustus 1993
schaatser van Team Lotto NL-Jumbo

Duivelsdilemma: de massastart of sprintafstanden…
“Dat is afwegen. Vorig jaar heb ik geen massastart gereden omdat het niet in mijn schema paste. Na de sprintafstanden moest ik dan meteen een massastart rijden, dat lukte niet. Individuele afstanden zullen altijd de prioriteit hebben, maar als ik ook maar even de kans krijg om een massastart te rijden, grijp ik die met beide handen aan. Het tactische spelletje is zo leuk en dan proberen in de eindsprint iedereen voor te blijven. Eigenlijk maakt het me niet uit waarop ik uitkom, als ik maar kan winnen. Wie weet kan ik in Pyeongchang wel op beide onderdelen voor een medaille gaan.”

Antoinette de Jong
6 april 1995
schaatsster van Team JustLease.nl

Ireen Wüst, eat your heart out, Antoinette is coming!
“Als klein meisje keek ik naar Ireen en Sven Kramer. Nu train ik niet alleen met hen, maar kan ik Ireen zelfs concurrentie bieden. Ireen en ik zijn ploeggenoten en hebben veel aan elkaar in de training, we triggeren elkaar. Ik bewonder haar doorzettingsvermogen. Ook als Ireen moe is, gaat ze door de pijn heen. Ze laat nooit een steekje vallen. We zijn teamies, maar ook keiharde concurrenten. In Pyeongchang ga ik de strijd aan: ik ga voor goud!”

Erik Bastiaansen
23 februari 1998
freestyle snowboarder

Ik vind het leuk om te horen…
“Dat ik stijlvol en stabiel snowboard. ‘Het komt zelden voor dat Erik valt,’ hoor ik vaak. Iedere snowboarder heeft een unieke stijl. Hoe houd je je lichaam? Wat doe je met je board? Blijkbaar doe ik dat op een mooie manier.” 

Kai Verbij
25 september 1994
schaatser van Team Plantina

Wat mensen niet van me weten, maar wat ik dolgraag wil delen…
“Ik strik altijd eerst de veter van mijn linkerschaats. Bochten rijden is mijn sterkste punt. Ik stop daarom eerst al mijn energie in het zo strak mogelijk aantrekken van die schoen. En ik slaap heel veel. Op een wedstrijddag ga ik meteen na het ontbijt weer naar bed. Ik ben een avondmens en word pas rond een uur of tien ’s avonds echt wakker. Maar ik heb wel tien uur slaap nodig, dus dat haal ik overdag in.” 

Michelle Dekker
18 maart 1996
snowboardster op de parallelslalom en -reuzenslalom

Mensen kennen mij als jongste Nederlandse deelnemer op de Olympische Spelen in Sochi.
“Ik ben vrij nuchter, maar toen ik daar als zeventienjarig broekie tussen sporters als Ireen Wüst en Sven Kramer liep, vond ik dat toch wel speciaal. Ik keek altijd naar ze op tv, nu liep ik naast ze tijdens de sluitingsceremonie. Ik had nooit verwacht dat ik me überhaupt al zou kwalificeren.”

Het complete verhaal met de winterhelden is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Delen: