Word abonnee

Uit helden

Wüst: ‘Schaatsen is de zon in mijn bestaan’

door: Redactie Helden
15 november 2016

Ireen Wüst staat alweer ruim tien jaar aan de top. Haar palmares is indrukwekkend en haar honger is nog lang niet gestild. We gingen op audiëntie bij de koningin van het schaatsen. “Ach, vorig jaar was niet de eerste keer. Ha, in elke olympische cyclus ben ik al een keer afgeschreven volgens mij.”

Door Jasper Boks en Jaap Stalenburg
Beeld John Kramer 

“Ik sta er prima voor,” zegt Ireen Wüst. Haar lichaamstaal heeft al verraden dat ze goed in haar vel steekt. Vrolijk en relaxed kwam ze aan op Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Het Koetshuis is gereserveerd, daar waar tien jaar geleden kabinet Balkenende IV in de stijgers werd gezet. Het is een passende locatie voor de koningin van het schaatsen, haar regeerperiode begon immers ook in 2006 toen ze in Turijn haar eerste olympische titel veroverde. Op haar dertigste is ze de succesvolste olympiër die Nederland heeft voorgebracht en aan troonsafstand denkt ze nog niet.

'Ik móést door, ik was het gezicht van de ploeg'

Het hoofd van de dertigjarige Ireen is vrij van zorgen. Hoe anders was dat vorig jaar rond deze tijd. In de voorbereiding op het seizoen viel ze eerst op de skeelerbaan en daarna met de fiets. Het gevolg: een zware hersenschudding. “Met rust was dat voor het seizoen nog goed te herstellen geweest,” zegt Ireen, “maar ja, ik had nog geen sponsor voor m'n ploeg. Ik deed daar laconiek over, riep dat het vast goed zou komen. Maar dat vertrouwen was wel een beetje gespeeld, kan ik verklappen. Ik had m’n nek uitgestoken na m’n vertrek bij Team Continu, had m’n spaargeld in een eigen ploeg gestoken. In het begin hoorde ik steeds verhalen van partijen die geïnteresseerd waren in het plan dat ik samen met Patrick Wouters en mijn coach Rutger Tijssen heb opgezet, maar toen het seizoen begon was er nog altijd geen hoofdsponsor. Dat knaagde aan me. Ik vond niet dat ik ondanks die hersenschudding rustig aan kon doen. Ik móést door, ik was het gezicht van de ploeg. Als ik niet in beeld zou zijn, werd het nog lastiger een hoofdsponsor te vinden, dacht ik. Ik ging voortdurend over m’n grens heen, negeerde die dikke hersenschudding.”

Hoe kijk je terug op die periode, waarin je tegelijkertijd zakenvrouw en topsporter was?
“Ik vond die combinatie heel moeilijk. Als topsporter kan en moet ik egoïstisch zijn, maar daarnaast ben ik altijd heel loyaal. Toen die hoofdsponsor zich maar niet aandiende, voelde ik me verantwoordelijk, ik wilde het iedereen binnen de ploeg naar de zin maken. Mijn omgeving zal zeker hebben gemerkt dat ik minder goed in m’n vel kwam te zitten. De druk werd zo groot, ik was sneller geprikkeld. Ik kon ook niet meer denken: morgen weer een dag. Het was echt een heel andere druk of stress dan ik gewend was als topsporter.”

'Er kwam geen geld bij, het liep er alleen maar uit'

Het ging immers ook om jouw portemonnee, jij had je geld gestoken in Team4Gold.
Ireen knikt: “Er kwam geen geld bij, het liep er alleen maar uit. Veel mensen zeiden tegen me: 'Zo stoer dat je je eigen ploeg bent begonnen.' Nou, het was pas stoer als het plan zou slagen, anders was het eerder een sneu verhaal.”

Het complete verhaal met Ireen Wüst is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle. 

Delen: