Word abonnee

Uit helden

Zoetemelk: ‘Ik word het liefst met rust gelaten’

door: Victoria Koblenko
21 juni 2015

Joop Zoetemelk is Nederlands succesvolste Tourrenner. In totaal droeg hij maar liefst 22 dagen het geel. Maar wie is de Tourwinnaar van 1980 als de fiets niet in beeld is?

“Ik ben een echte buitenjongen, geen stadsjongen. Ik houd van rust, als ik vroeger met de kinderen was of nu met de kleinkinderen ben, gaan we het bos in. Ik wil altijd buiten zijn.”

“Ik heb er een hekel aan om naar Amsterdam of Parijs te gaan. Ik ga alleen naar de stad als het nodig is. Op Koningsdag was ik uitgenodigd door onze ambassadeur in Parijs. Dan neem ik van hier (buitenwijk van Parijs -red.) de trein en dan de metro en reis zo snel mogelijk weer terug.”

“Ik heb niets met een drukke stad, dat was vroeger ook al zo. Ik word het liefst met rust gelaten. Met die Tourstart in Utrecht komt er wel veel drukte op me af. Eigenlijk is dat niets voor mij.”

“Ik ben ook geen type dat de hele dag met z'n telefoon speelt of achter de computer zit. Ik heb een mailadres, maar er gaan dagen voorbij dat ik mijn mail niet lees. Dan wijst Dany me erop dat er mail voor mij is binnengekomen.”

Voor de speciale Toureditie van Helden Magazine interviewde Victoria Koblenko wielerlegende Joop Zoetemelk. Het blad ligt nu in de winkels en is via de website te bestellen. Het interview is ook te lezen via Blendle.

Delen: