Word abonnee

Volleybalheldinnen

Plezier en ontspanning vinden in (top)sport

door: Redactie Helden
14 september 2015

De Nederlandse volleybaldames zitten vol in hun voorbereiding op het Europees Kampioenschap in eigen land. Middels een blog geven de dames een inkijk in hun aanloop naar het toernooi. Vandaag het verhaal van Celeste Plak.

Vanuit de Nederlandse volleybalbond loopt er een nieuw project, genaamd Back To School. Internationals keren om de beurt terug naar hun oude school om daar de plaatselijke jeugd kennis te laten maken met het spelletje volleybal. Ook ik was onlangs aan de beurt!

In een groep kinderen heb je vaak duidelijke rollen. De stoere, de lolbroek, de betweter en de onzekere. Ik richtte me tijdens dit bezoek op de onzekere. Deze kan zich op twee manieren manifesteren: of ze gaan klieren en ongeïnteresseerd rondlopen, zodat het niet opvalt dat zij ‘minder’ vaardigheden hebben dan de rest. Of ze gaan stil achteraan in de rij staan in de hoop dat ze door niemand worden opgemerkt. Mijn uitdaging? Die onzekeren te prikkelen. Met heel veel plezier en door te laten zien dat sport heel leuk kan zijn en zelfs ontspannend kan werken. Voor mijn gevoel lukte dat en dat gaf zo’n kick!

'Op dit vierde klasse-niveau kom ik best goed uit de verf. Dat is goed voor mijn zelfvertrouwen, ha'

Plezier en ontspanning. Ook topsporters zelf zijn er naar op zoek! Wat ik nu ga opschrijven, zal een openbaring zijn voor velen. Ik vermoed zelfs dat wanneer mijn teamgenoten dit lezen ze verbaasd zullen zijn, want dit weten ze niet. Okay, komt-ie:

Wanneer wij als Nederlands team op donderdag klaar zijn met de training op Papendal, rond 21.00 uur, rijd ik naar huis richting Apeldoorn. Onderweg maak ik alleen vaak een tussenstop. Namelijk bij een dorpshuis en sporthal ineen, gelegen in Hoenderloo. In deze sporthal traint de Dames 1 van GTH Torpedo. Ik vind het heerlijk om een balletje met ze mee te spelen! Op dit vierde klasse-niveau kom ik best goed uit de verf. Dat is goed voor mijn zelfvertrouwen, ha.

Toen ik de eerste keer langskwam, vielen de monden even open, maar inmiddels wanneer ik binnen kom wandelen, wordt er hartelijk gevraagd hoe mijn dag was. De manier waarop zij trainen, vind ik geweldig! Zij komen hier één keer in de week voor ontspanning en inspanning. Nadat zij als warming up vijftien keer heen en weer hebben gerend, komen zij steunend, kreunend – en bijna aan het zuurstof – in een kringetje staan om te beginnen met inspelen. Al kwebbelend, worden de ballen overgespeeld. Er wordt verteld hoe mooi de tuin er vanavond wel niet bij staat tot aan het schoolreisje van Pietje dat zo leuk was. Geweldig.

'Als ik naar hen kijk, weet ik weer waarom ik ben begonnen met volleybal: omdat ik het zo leuk vind'

Wanneer de echte oefeningen gedraaid worden, gaat het er een stuk serieuzer aan toe. Er wordt geschreeuwd naar elkaar en ook aangemoedigd. Tijdens het water drinken, is er tijd voor ontspanning. Wanneer ik een pittige dag achter de rug heb met het Nederlands team – waar niet alles zo ging als ik wilde – is het het beste medicijn om langs GTH Torpedo te gaan. Ik vind het alleen al heerlijk ontspannend om op een bankje aan de kant te zitten en te kijken hoe zij genieten van het spel. Plezier staat centraal. Als ik naar hen kijk, weet ik weer waarom ik ben begonnen met volleybal: omdat ik het zo leuk vind! Dankzij deze dames kan ik mij vaak weer herinneren waar het allemaal begonnen is. Zo houd ik het plezier en de dankbaarheid hoog voor mezelf in het spelletje!

Want, topsport is hard. Maar soms is er ook tijd nodig voor ontspanning. Even de druk eraf halen.  Wat wij als Nederlands team dan doen, is een potje volleybal-tennis spelen. Maar sporters zullen geen sporters zijn wanneer er niet kan worden gewonnen. Dus wordt er keurig netjes bijgehouden wie er hoeveel potjes heeft gewonnen. Wat de winnaar op het einde van het seizoen kan winnen, weet eigenlijk niemand, maar het idee DAT je de winnaar bent, is voldoende. En dat gegeven geeft ons plezier en ontspanning. Want, uiteindelijk, gaat het daar altijd om!

Delen: