Word abonnee

Volleybalheldinnen

Volleybalblog: In de keuken van de Olympisch kampioen

door: Redactie Helden
27 augustus 2015

De Nederlandse volleybaldames zitten vol in hun voorbereiding op het Europees Kampioenschap in eigen land. Middels een blog geven de dames een inkijk in hun aanloop naar het toernooi. Vandaag het verhaal van Quinta Steenbergen.

Deze week zijn wij in de bevoorrechte positie om een kijkje te mogen nemen op het trainingscentrum van de olympisch kampioen Brazilië. Een week lang slapen, eten, trainen en spelen wij op dit magische park.
Normaal gesproken geeft het al een bijzonder gevoel als Brazilië in de buurt is. Of dit nou op een oefentoernooi of een WK is, dat maakt geen verschil. Dit team is gewoon de belichaming van een topsportteam en volleybalcultuur in hart en nieren. Dit team straalt iets uit waar elk ander team en speelster jaloers op is.

'Alles wat hier rondloopt, ademt volleybal'

Volleybalwalhalla
Nu wij hier een week zijn en kunnen proeven van de Braziliaanse volleybalcultuur en zien hoe dit park er uit ziet, begin je een idee te krijgen hoe zo’n topteam tot stand komt. Dit park is te vergelijken met Papendal, een fantastisch mooi sportcomplex in Nederland. Het enige verschil is dat dit park alleen voor volleybal bedoeld is. Dus alle teams trainen hier, vanaf de jeugdteams tot de topteams. Alles wat hier rondloopt, ademt volleybal. Dit is op zich natuurlijk al zeer motiverend, al is het maar doordat alle muren vol hangen met foto’s van de grootste sportmomenten die je je maar kan bedenken.

Leuzen
Zoveel overwinningen, medailles en bekers dat het je bijna duizelt. Dit land brengt zoveel volleybalkampioenen voort dat je je gaat afvragen waar het geheim zit. Is het de zee die je hoort razen vanuit je bed? Of het goede eten dat dagelijks voor iedereen klaar staat? Of de bijzondere hal? Deze hal bestaat uit vier afzonderlijke velden die je vanuit een groot balkon allemaal van boven kan bekijken. Of is het geheim toch de bijzonder motiverende leuzen die aan de muur hangen?

Tekst gaat verder onder de foto

Tekst gaat verder onder de foto

Ik kan de vinger er nog niet op leggen, maar wat ik wel weet, is dat wij als team megastappen aan het maken zijn hier. De trainingsduur en intensiteit zijn hoger dan ooit, iedereen komt in de fase van vermoeidheid, maar weet van geen opgeven. Zal het dan toch liggen aan de Olympisch kampioen die naast ons traint?

Precies een jaar voor de Olympische Spelen hebben wij van dichtbij gezien hoe het Braziliaanse team traint, leeft en zich ontwikkelt tot volleybalidolen. Wij nemen dit mee in onze rugzak en herinneren elkaar aan deze inspirerende tijd. Dit weekend spelen we tegen Brazilië in de officiële olympische volleybalhal en we beloven elkaar dat wij hier volgend jaar weer staan. 

Delen: