Word abonnee

Autosport

Achtervolgd door de dood

ANP, Getty

Autosport

Achtervolgd door de dood

door: Angelo van Schaik
3 november 2020
2 tot 7 minuten lezen

Hoeveel pech kan een mens hebben. Autocoureur Alessandro Zanardi (53) verloor op 15 september 2001 beide benen bij een crash. Na het vreselijke ongeluk keerde hij terug in de autosport. Daarna ging Alex zich toeleggen op het handbiken en won vier keer goud op de Paralympische Spelen. Op 19 juni trof het noodlot hem opnieuw, toen hij werd aangereden door een vrachtwagen. Helden ging vóór het tweede ongeluk bij hem langs.

The Pass. Ze hebben het er nog over in Amerika. Alessandro Zanardi drong op het Laguna Seca-circuit rondenlang aan bij Bryan Herta tijdens de laatste race van het IndyCar-seizoen in 1996. Het lukte maar niet om in te halen. In de laatste ronde liet hij zich iets terugzakken, iedereen dacht dat Alex zich gewonnen gaf in zijn rode Honda. Alleen de legendarische Corkscrew-bocht wachtte nog. Naar links, rechts en weer naar links, met een hoogteverschil van 18,5 procent. De strijd was gestreden. Toch?

Alessandro dook de heuvel af, stuurde abrupt naar links en schoot Herta in een flits voorbij. Zijn Honda hield hij ternauwernood op het circuit, maar hij was erlangs. Met de inhaalmanoeuvre van het seizoen pakte hij zijn derde overwinning. En dat in zijn eerste jaar in Amerika. Het leverde hem de titel Rookie van het Jaar op. Zijn lef en vasthoudendheid tekenden de coureur Zanardi. “Vijf seconden je ogen sluiten als je denkt dat het niet meer gaat. Dan tegen jezelf zeggen dat je nog even door moet bijten. Vervolgens je ogen weer openen om toch nog een keer proberen het onmogelijke voor elkaar te krijgen,” zo vat Alessandro het samen.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: