Word abonnee

Basketbal

Activist op sneakers

Ano, Getty Images

Basketbal

Activist op sneakers

door: Erik Brouwer
7 februari 2018
18 tot 23 minuten lezen

LeBron James (33) is al jaren de grootste superster van de NBA. Een portret van een basketballer die een van de voornaamste criticasters is geworden van president Donald Trump. ‘Haat heeft altijd bestaan in Amerika. Maar die man heeft het opnieuw modieus gemaakt.’

Ze schreven ‘NIKKER’ op zijn muur. Het was twee dagen voor de eerste wedstrijd van de NBA- finale van 2017 tegen de Golden State Warriors. Agenten van de Los Angeles Police Department reden naar de plaats delict. Het ‘n-woord’ werd weggepoetst. LeBron James vertelde op een persconferentie dat hij dat betreurde. Het incident illustreerde voor hem ‘de problemen van zwarte mensen in Amerika’. Daarom had de politie het woord ook best mogen laten staan. Dan had niemand kunnen zeggen dat Amerikaans racisme ‘fake news’ was.

James begon over de moord op de veertienjarige Emmett Till in 1955. Volgens twee witte jongens uit het zuiden had Till een poging gedaan een blank meisje te versieren en ze kidnapten hem, staken zijn oog eruit en sloegen en schopten hem net zolang tot hij niet meer ademde. Tills moeder wilde haar zoon, hoewel hij niet meer te herkennen was, begraven in een open kist. Zo konden alle Amerikanen zien wat de racisten met haar Emmett hadden gedaan.

James droeg een T-shirt van zijn idool Muhammad Ali. Dat was geen toeval. The Greatest sprak zich al in de jaren zestig uit tegen racisme.

James wist natuurlijk ook dat de dood van Emmett Till in geen enkel opzicht te vergelijken was met zijn eigen situatie, maar hij wilde alleen maar zeggen dat het racismeprobleem niet mag worden onderschat. Hij houdt zelf allang niet meer zijn mond als het gaat over politiek of rassenkwesties. Hij is openlijk anti-Trump, spreekt zich uit tegen wit politiegeweld en droeg al eens een I Can’t Breath-shirt om dat duidelijk te maken. Dat was een verwijzing naar de wurgdood van de zwarte man Eric Garner door een agent.James droeg op de dag van de persconferentie een T-shirt van zijn grote idool Muhammad Ali. Dat was geen toeval. The Greatest sprak zich al in de jaren zestig uit tegen racisme en nam stelling tegen de Vietnam-oorlog. Daardoor kwam hij sportief en nancieel in de problemen, maar de man die was geboren als Cassius Clay offerde zichzelf op zodat anderen daar beter van konden worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Ik volg LeBron James inmiddels achttien jaar van afstand en soms van dichtbij. Rond 2000 zoemde het ineens rond in Nederlandse sporthallen dat er een speler was die de NBA zou gaan veranderen. Hij heette LeBron James en kwam uit een slechte wijk in Akron, Ohio, een plaatsje in de buurt van Cleveland. Zijn moeder Gloria scheen een hysterisch schreeuwende oud-drugsdealer en verslaafde te zijn of zijn geweest. Niemand wist wie zijn vader was. Volgens lokale journalisten zat hij in de gevangenis of was hij dood. De eerste wedstrijd van James die ik op tv zag, was op 30 oktober 2003. Hij maakte zijn debuut als speler van Cleveland Cavaliers tegen Sacramento Kings. Kaartjes op de zwarte markt werden verkocht voor wel 10.000 dollar. Honderden journalisten uit binnen- en buitenland wilden zien of het achttienjarige wonderkind de hype zou kunnen waarmaken.

 

Delen: