Word abonnee

Zwemmen

Als een vis…

David Meulenbeld

Zwemmen

Als een vis…

door: Renate Verhoofstad
6 november 2018
7 tot 12 minuten lezen

Nyls Korstanje (19) stond op elfarige leeftijd al in de schijnwerpers. Hij zwom de jeugdrecords van Nederlands beroemdste zwemmer Pieter van den Hoogenband uit de boeken. Volgens bondscoach Marcel Wouda druipt het talent er vanaf. Na het behalen van zijn vwo-diploma vertrok hij deze zomer met een beurs op zak naar Amerika. Definitief onder moeders rokken vandaan. Als student engineering aan NC State University wil Nyls zich de komende jaren zowel als mens én als zwemmer verder ontwikkelen. De Olympische Spelen van 2020 in Tokio zijn het doel.

Raspaardje
Dat Nyls een raspaardje is, liet hij al zien tijdens de NK in 2015, waar hij zich als junior zomaar wist te plaatsen voor de EK senioren. De Europese bond vond hem uiteindelijk nog te jong en dus ging het feest niet door. Dat was een domper uiteraard, maar geen halszaak. Want wat in het vat zit verzuurt niet, wist Nyls ook. Dit jaar volgde de definitieve bevestiging dat hij het ook bij de senioren kan; winnen. Hij werd Nederlands kampioen op de 50 meter vlinderslag én op de 100 meter rugslag. Tijdens de EK langebaan in Glasgow, zijn eerste internationale toernooi op de langebaan bij de senioren, eindigde hij knap als zesde in de finale van de 50 meter vlinderslag. Daar stond hij dan, als negentienjarige tussen de grote mannen, ook nog met een nieuw Nederlands record achter zijn naam. De kers op de taart was de zilveren medaille met de gemengde estafetteploeg op de 4×100 meter vrije slag, samen met zijn trainingsmaatjes Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. Belofte gedeeltelijk ingelost, zou je zeggen. Maar dit is nog maar het begin.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: