Word abonnee

Voetbal

‘Als er iemand single is, ben ik het’

BEELD: John kramer - STYLING: Joyce Colling - VISAGIE: Jetty van Pelt

Voetbal

‘Als er iemand single is, ben ik het’

door: Marlies van Cleeff
11 april 2018
14 tot 19 minuten lezen

Met haar indrukwekkende skills en vrolijke lach veroverde ze vorige zomer op het EK de harten van heel Nederland. Maar Jackie Groenen (23) is meer dan een voetbalster.

We ontmoeten Jackie Groenen bij VV Riel, de amateurclub waar ze in haar jeugd tussen de jongens achter de bal aan rende. Rick van Berkel, een van Jackies oude teamgenoten, vangt ons op. Ze begroeten elkaar hartelijk en halen meteen herinneringen op. “Weet je nog dat we op zondagochtend hier met vijftig kinderen op het veld stonden?” zegt Jackie. Rick lacht: “Jij in een te groot voetbalshirt en drie koppen kleiner dan de rest.”
Al jaren schittert Jackie wekelijks in de Bundesliga, bij FFC Frankfurt. Vorige zomer maakte heel Nederland kennis met de middenveldster. Mede dankzij haar steek­ passes en balveroveringen werden de Oranje­ vrouwen Europees kampioen en groeide Jackie uit tot een van de sterren van de ploeg.

Tekst gaat verder onder de foto

JACKIE de BN’er
Een jaar geleden haalden veel mensen in Nederland bij het horen van jouw naam hun schouders op.
“In Frankfurt word ik vaak aangesproken, in Nederland was dat tot het EK bijna nooit het geval. Twee jaar geleden maakte ik pas mijn debuut in Oranje. De vorige bondscoach, Arjan van der Laan, stelde me bijna nooit op. Toen Sarina Wiegman bondscoach werd, ging het in een stroomversnelling.”
Jij woont in Kelkheim, net buiten Frankfurt, en bent daar ook gehuldigd na het EK.
“Ik ben gehuldigd in Tilburg, waar ik rechten studeer, in het Belgische Poppel, waar ik opgroeide, bij VV Riel en natuurlijk in Utrecht met het team. Toen ik terugging naar Duitsland zei ik tegen mijn vader: lekker, even rust. Nog geen uur later belden ze om te zeggen dat ze wat hadden georganiseerd voor me. Toen ik aankwam hadden de kinderen van de lokale voetbalclub allemaal spandoeken gemaakt en er was eten geregeld. Ik mocht als eerste Nederlander mijn naam in het Duitse ereboek zetten.”
Is er iets veranderd nu je een bekende voetbalster bent?
Lachend: “Bedoel je of ik arrogant ben gewor­den? Mijn familie zorgt er wel voor dat dat niet gebeurt. Met kerst kwam de hele familie bij ons in België slapen. Eén persoon moest op de bank. Ze zeiden allemaal tegelijk: ‘Dat wordt Jackie, want die moet lekker normaal blijven.’ Dus ik sliep een week op de bank.”
Hoe wil jij jezelf laten zien aan de buitenwereld?
“Daar denk ik nooit zo over na. Waarom zou ik nu moeten veranderen of andere dingen moeten zeggen? Als ik ergens een mening over heb, mogen ze me daarnaar vragen. Ik ben slim genoeg om te weten wat ik wel of niet kan zeggen. Ik wil mezelf zijn.”
In dat kader: een paar weken geleden konden we nog meegenieten met een van je ‘first world problems’. Je tweette een WhatsAppconversatie met een vriendin over een haarmasker dat niet open wilde…
Lachend: “Even serieus, wie verzint zoiets? Mijn kapper had me op m’n donder gegeven, mijn haar was te droog. Het was zondagavond en ik had er even flink de tijd voor genomen. Dus ik de douche in met dat haarmasker. Wat bleek? Met geen mogelijkheid open te krijgen. Ik snap dat niet. Mensen vergade­ren uren over zo’n product, maar je moet wel met een schaar de douche in. Dat meisje met wie ik appte, is mijn beste vriendin. Als je onze gesprekken vaker zou lezen zou je denken: die twee zijn knetter­ gek. Van tevoren dacht ik nog: ik moet een beetje professioneel overkomen, dit zet ik niet op Twitter. Toen zei zij: ‘Boeiend, dat mag toch?’ Ze heeft gelijk. Een grapje af en toe moet kunnen.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: