Word abonnee

Turnen

Bart Deurloo: turnen als veilige haven

Marcel Krijger

Turnen

Bart Deurloo: turnen als veilige haven

door: Victoria Koblenko
24 juli 2017
10 tot 15 minuten lezen

Bart Deurloo is een van de Nederlandse troeven van 2 tot en met 8 oktober op het WK turnen in Montreal. Victoria Koblenko ging de turnhal in voor een gesprek over zijn lichaam en chronische pijn.“Het is toch ook bewezen dat vrouwen zich volwassener gedragen?”

We treffen Bart Deurloo in de turnhal van turnvereniging O&O in Zwijndrecht. Bij het zien van de trampoline, het schuimrubber en de ringen voel ik me meteen weer dat kleine meisje. Zelfs de geur laat herinneringen aanwaaien van mijn eigen trainingen in de Sovjet-Unie waarbij die van pijn overheerst. Iets wat een topturner graag overheeft voor zijn sport. Bart Deurloo, de man die zich in Rio als eerste Nederlandse gymnast wist te kwalificeren voor de olympische meerkampfinale en daarin vijftiende werd, vormt daarop geen uitzondering.

Ik las in een recent interview van je dat je altijd pijn voelt. Hoeveel pijn heb je in aanloop naar een wedstrijd? “Als ik het in een cijfer van nul tot tien moet uitdrukken, dan word ik ’s ochtends wakker met een pijngevoel tussen 7 en 8.”

Dat klinkt onuitstaanbaar. “Nee hoor, pijn zit ook tussen je oren. Je kunt ermee leren dealen.”

Hoe vaak train je? “Zes dagen in de week. Soms twee keer per dag. En ook nog krachttraining, maar dat doe ik voor mezelf.”

Je traint in een individuele sport toch altijd voor jezelf? “Ja, maar er zijn strikt noodzakelijke trainingen en de extra’s die ik gewoon graag doe.”

Tekst gaat verder onder de foto

Hoe vaak laat je zelfdiscipline je in de steek? “Ik heb nooit anders gedaan dan turnen, weet dus niet beter. Dat klinkt misschien heel zielig, maar het is gewoon mijn leven. Mensen vragen weleens hoe mijn leven zou zijn zonder turnen. Ik zou het echt niet weten. Ik ben het zo gewend, vind het fijn en leuk om te doen, waarom zou ik dan niet doorzetten?”

Maar er zit toch weleens een dag tussen dat je geen zin hebt om te trainen? “Ja, maar de dag erna heb ik wel weer zin en dan voel ik me ook nog eens fitter doordat ik op de dag dat ik wat minder zin had, ook gewoon heb getraind.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: