Word abonnee

Voetbal

‘Black lives matter? All lives matter!’

ANP

Voetbal

‘Black lives matter? All lives matter!’

door: Frits Barend
30 juli 2020
2 tot 7 minuten lezen

Zijn laatste klus dateert van bijna twee jaar geleden, als trainer van het Chinese olympisch elftal, maar officieel is Guus Hiddink (73) nog altijd geen trainer in ruste. Een gesprek over Oranje, racisme en discriminatie. “Hierbij een waarschuwing: mensen, ga ook niet aan leeftijdsdiscriminatie doen.”

Extremiteit
Je deelt al jaren lief en leed met Elisabeth Pinas, een zwarte vrouw.
“Zwart? Donkere mensen maken ook een onderscheid in verschillende kleuren, hoor, ze brengen nuance aan. Alhoewel Elisabeth helemaal niet in kleur denkt. Ze is Nederlandse, maar in Suriname geboren.”
Keken mensen om jullie heen daar ook altijd op die manier naar?
“We hebben nooit iets naars meegemaakt. Elisabeth zelf is nooit racistisch bejegend.”
Hoe staan jullie in het racismedebat en de beweging Black Lives Matter, die is opgekomen na de dood van de Amerikaan George Floyd?
“Het is voor Elisabeth en mij nooit een thema geweest, maar we zijn er natuurlijk wel over na gaan denken. Het bestaan van Zwarte Piet was voor ons bijvoorbeeld geen probleem, ook voor Elisabeth niet, maar als mensen zich daardoor gekwetst voelen, moet zo’n traditie worden aangepast. Dat is alleen maar goed. Maar wat er nu gebeurt, is dat mensen in de extremen gaan zitten.”
Wat bedoel je met extremen?
“Als je niet meer luistert naar wat een ander zegt, dan ben je al op de verkeerde weg.”
Vind je dat de wereld is doorgeslagen in het Black Lives Matter-protest?
“Ik vind: misstanden en racisme moeten keihard aangepakt worden. Maar ik vind ook dat het soms doorslaat. Als ik nu iedereen zie met zo’n zwart shirtje aan en sporters die voor een wedstrijd knielen… Ja, ik weet ook niet zo goed hoe ik daarmee om moet gaan. Black lives matter? Voor mij is het: all lives matter. Maar als je dat zegt, krijg je van mensen weer te horen: ‘Makkelijk praten, jij bent wit.’”
Ben je geschokt hoe mensen soms denken?
“Ja, natuurlijk. Maar dat geldt voor alle extreemdenkenden, de zelfreflectie is totaal verdwenen.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: