Word abonnee

Health

Body Shots

Iris Planting

Health

Body Shots

door: Marlies van Cleeff en Jasper Boks
24 juli 2017
23 tot 28 minuten lezen

Een keihard trainingsregime, uitgekiende voedingsschema’s; het zijn de recepten om het lichaam geschikt te maken voor topsport. We vroegen Helden uit verschillende sporten om hun lichaam te tonen. Jaloersmakend.

Yvette Broch – 23 december 1990 – handbal:

“Als ik in de spiegel kijk, zie ik een functioneel sportlichaam. Soms is dat een beetje tegenstrijdig. Ik vind mijn lichaam niet altijd even mooi. Als mijn schouders uit een bloesje van maat 40 knappen, vind ik dat vervelend. Ik ben ook nog eens heel lang, waardoor ik me soms zo aanwezig voel. Het vrouwelijke gevoel is er een beetje vanaf. Maar aan de andere kant denk ik: dit heb ik op dit moment nodig om een goede handbalster te zijn. En ik blijf doorgaan met trainen, mijn lichaam wordt alleen maar breder en sterker. Na mijn carrière verandert dat ook wel weer. Een strak lijf vind ik mooi, maar vooral mijn schouders, armen en bovenbenen mogen dan wel wat minder.

Tekst gaat verder onder de foto

Ik voel me pas echt fit als ik ook gezond eet. Mijn diëtist Gregory Hirschfeld helpt me met mijn voeding, we hebben samen goed gekeken naar wat voor mij werkt, wat ik op wedstrijd- of trainingsdagen moet eten of op bepaalde momenten in het seizoen. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik genoeg eet, zodat ik voldoende energie heb om te presteren. Ik kan de hele dag door eten hoor, maar vroeger dacht ik ook weleens dat ik heel veel at, maar dat bleek dan toch tegen te vallen.

Als topsporter verbruik ik veel, dus moet ik ook genoeg binnenkrijgen. En daar horen koolhydraten bij. Een groot contrast met acht jaar geleden, toen ik nog fulltime model was. Na de finale van Holland’s Next Top Model in 2008 ben ik anderhalf jaar gestopt met handbal om als model te werken. In die tijd was ik zo met mijn lichaam bezig. Ik viel veel af, waardoor ik me ook niet meer fit voelde. Toen liet ik de koolhydraten staan, nu stamp ik mezelf er mee vol. In het begin vond ik dat lastig hoor, ik heb wel een paar keer goed tegen mezelf moeten zeggen dat ik dat bord pasta echt nodig had. Toch schuilt er veel meer een topsporter in mij dan een model. Een fit lijf is belangrijker dan een modellenlichaam. Ik wil me goed voelen en lekker in mijn vel zitten.

Handbal is een heel fysieke sport, dus we doen veel aan krachttraining. Op mijn positie, ik ben cirkelspeelster, is kracht extra belangrijk. Ik doe andere dingen dan een opbouw- of een hoekspeelster. Zo moet ik mijn benen en mijn core goed tegelijk kunnen inspannen. Ik moet ‘laag’ zitten tijdens een wedstrijd, maar word ook veel geduwd. Dan moet ik mijn positie kunnen behouden, de bal vangen en wegdraaien. Mijn rug en buik moeten dus supersterk zijn.

Mijn lijf krijgt genoeg klappen te verduren, ik val veel op de grond, ben altijd beurs en zit vaak onder de blauwe plekken. Maar gelukkig heb ik nog geen zware blessures gehad. Een mascaraatje en poedertje gaan overigens wel op voor een wedstrijd. We komen al niet charmant over, dan is dat wel fijn. Tijdens mijn zomervakantie heb ik twee weken even niks gedaan, ik wilde mijn lichaam volledige rust gunnen, omdat afgelopen twee seizoenen pittig waren met heel veel wedstrijden. Met mijn Hongaarse club Györi Audi ETO KC hebben we dit jaar de prijs gepakt die we per se wilden pakken, de Champions League. Die kan ik nu afvinken. De komende jaren wil ik vooral prijzen winnen met het Nederlands team, na twee keer zilver, op het WK en EK, nu eindelijk eens goud pakken. Voor die medaille gaan we ook op de Spelen in 2020. In Rio stonden we al in de halve finale, maar in Tokio willen we het hoogst haalbare. Daarom heb ik mijn contract bij mijn club ook met drie jaar verlengd. Tot 2020 wil ik sowieso bij de beste club spelen op het hoogste niveau, om in Tokio die gouden plak binnen te slepen. En daarna zien we wel weer verder.”

Delen: