Word abonnee

Schaatsen

Bowe & Kamminga: Gelukkig in de liefde

Glenn Wassenbergh

Schaatsen

Bowe & Kamminga: Gelukkig in de liefde

door: Robert Prins
28 juni 2017
13 tot 18 minuten lezen

Schaatssters Brittany Bowe en Manon Kamminga zijn al ruim twee jaar dolgelukkig samen. Aan de hand van een aantal thema’s voerden we een openhartig gesprek met het liefdeskoppel dat zich niet tegen laat houden door grenzen.

‘Hey! I’m coming to see you! A broken plane part, repairs, a layover on a meant to be direct ight, full crew change and delays won’t stop me. 16 hours stuck on board so far. Four to go (I hope). I’m almost there!’ Dat plaatste Manon Kamminga op 2 augustus vorig jaar op Instagram. Het antwoord van haar vriendin, de Amerikaanse topschaatsster Brittany Bowe was duidelijk. ‘Come on liefje, ALMOST HERE!’
Het is een van de vele voorbeelden die laten zien hoe gelukkig beide schaatssters met elkaar zijn. Dat beeld wordt nog eens bevestigd als we met ze afspreken in café Sportstad in Heerenveen.

Tekst gaat verder onder de foto

Matchmaker
Jullie zijn al geruime tijd samen. Hoe is het allemaal begonnen?
Brittany: “Twee jaar geleden hadden we een wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. Net als altijd verbleven we met de ploeg in het Tjaarda Hotel in Oranjewoud. Tot dan toe werd ik vrijwel iedere keer ziek als ik in dat hotel zat. Ook toen. Ik heb geen idee waarom. Misschien heb ik een allergie of kan ik niet tegen het voedsel dat ze daar serveren. Ik sprak erover met een van de coaches, Desly Hill. Ik vroeg haar of ik ergens anders kon verblijven. Dat kon. Ik heb toen al mijn spullen gepakt en ben naar haar huis ge­ gaan. Zij was erg druk met haar werk en team. Toen zei ze: ‘Manon, een van mijn schaatssters, zou je kunnen helpen. Zij kan m’n auto gebruiken om boodschappen met je te doen. Daarnaast kan ze je dagelijks van Thialf heen en weer rijden.’ Manon werd daardoor mijn taxichau eur. We begonnen steeds meer met elkaar te praten, gingen af en toe wat leuks doen samen.”
Manon: “Ook daarna bleven we contact houden. In februari was ze opnieuw in Heerenveen, voor het WK. Toen hebben we precies hetzelfde gedaan. Haar team ging weer naar Tjaarda. Zij sliep wederom bij Des. Dat was haar erg goed bevallen, ze werd niet meer ziek en ook haar races gingen goed. Zo is het allemaal begonnen.”
Samen: “We mogen Desly wel dankbaar zijn. Zij was duidelijk onze matchmaker!”
Wat maakt Brittany zo leuk?
Manon: “In het begin vond ik Brittany vooral een stoer wijf. Toen ik wat jonger was, heb ik haar een keer gezien in Spanje. Tijdens het WK skee­ leren. Dat was haar laatste WK als inlineskater en mijn allereerste. Op de skates was ze echt een beest. Brittany is iets ouder dan ik. Zij reed bij de senioren, ik bij de kadetten of de junioren. Ik keek tegen haar op. Later maakte ze de overstap naar het schaatsen. Daardoor zagen we elkaar steeds vaker, hadden we af en toe een beetje contact. Nu ik haar beter heb leren kennen, weet ik dat ze op het ijs een heel ander persoon is. Op het ijs doet Brittany er alles aan om te winnen en laat ze zich door niemand stoppen. Daarbuiten is ze heel lief, spontaan en meelevend.”
Brittany: “Ik ben inderdaad een ander persoon op het ijs. Op wedstrijddagen ben ik heel relaxed. Pas als ik mijn pak aantrek en door de tunnel loop, gaat er een knop om. Dan komt de pure winnaarsmentaliteit naar boven en wil ik ieder­ een verslaan.”
Wat vind je zo leuk aan Manon?
Brittany: “Het eerste wat ik leuk aan haar vond, was haar uiterlijk. Ik herinner me nog een verhaal van ruim zes jaar geleden. We waren in Thialf voor een wereldbekerwedstrijd. Ik zag haar op de tribune zitten. Ze viel me meteen op. Ik dacht: zíj is leuk! Op dat moment wist ik nog niet hoe ze heette, dus ging ik dat aan mensen vragen. Ik kwam er al snel achter dat ze een relatie had, dus ik dacht: oké, ik laat het wel gaan. Toen we elkaar steeds meer zagen, vond ik haar nog altijd erg aantrekkelijk. Daarnaast voelde ik me op m’n gemak als ik bij haar was. Ze zorgde ervoor dat ik me goed voelde. De manier hoe ze zich gedraagt en mensen behandelt, vind ik jn.”
In een eerder interview met Helden vergeleek je Manon zelfs met je moeder.
“Klopt. Manon is de eerste vrouw die ik net als m’n moeder op een voetstuk heb geplaatst. Ik wil haar alle liefde geven die ik heb en zet haar op de eerste plaats. Net als mijn moeder wil ik ook dat zij altijd een glimlach op haar gezicht heeft.”
Manon: “Soms zijn er mensen onaardig tegen me en dan zegt Brittany er wat van, kan ze ook echt boos worden. Ze komt in zulke situaties voor me op, dat doet me goed.”
Brittany, lachend: “Misschien moet ik me af en toe wat minder opwinden, maar het raakt me. Je weet dat ik het doe omdat ik van je houd, toch? Ik ben je grootste fan en vriendin.”

Delen: