Word abonnee

Tennis

Dag dat alles mis ging…

No Candy

Tennis

Dag dat alles mis ging…

door: Rob Willemse
5 juni 2018
9 tot 14 minuten lezen

Dat gevoel bedrieglijk is en daardoor in eigen nadeel kan uitpakken, ondervindt Jan Siemerink in de zomer van 1998 op het gras van Wimbledon. Zijn tegenstander op baan twee (‘The Graveyard’) is Goran Ivanisevic. Voor dit onderlinge treffen zal de Kroaat moed kunnen putten uit de wetenschap dat hij in Londen al tweemaal in de finale stond, al verloor hij beide keren. Maar de drie eerdere onderlinge ontmoetingen dat jaar – Australian Open, Antwerpen en Rotterdam – won de Nederlander. Siemerink is dus vol vertrouwen. Tegen Ivanisevic wordt het een wedstrijd waarin de twee elkaar niet veel ontlopen, maar dat is niet zoals Jan Siemerink het op de baan voelt. Te laat leert hij dat die inschatting niet correct was en hem mogelijk de overwinning – en de halve finale tegen Richard Krajicek – heeft gekost.

Tekst gaat verder onder de foto

“Ik ben iemand die altijd op gevoel heeft gespeeld, maar in 1997 was ik het goede gevoel kwijtgeraakt. De twee jaar daarvoor was ik een top 20-speler en ik wilde naar de top 10. Daar ging ik me volledig op focussen. En door de druk die ik mezelf daarmee oplegde, verkrampte ik en verloor wedstrijden. Daardoor raakte ik mijn ranking, m’n zelfvertrouwen en ook het plezier in tennis kwijt. Wimbledon 1997 verliep dramatisch. Na een 2-0 voorsprong in sets verloor ik in de eerste ronde met 3-2 van een Italiaan die ik normaal gesproken versla. In overleg met mijn coach Tjerk Bogtstra heb ik daarom even afstand van tennis genomen om erachter te komen wat ik wilde.
Een paar weken later hing ik alweer aan de lijn, zei: Tjerk, ik heb weer zin. Ik had opnieuw ontdekt dat er niks mooiers dan tennis is. Dus ging ik weer lekker trainen, zonder de druk van die ranking. Ik wilde alleen maar lekker spelen, op gevoel, en zodoende weer wedstrijden gaan winnen. Zo is het plezier teruggekomen. Op het laatste toernooi van dat jaar in Stockholm versloeg ik Greg Rusedski, Boris Becker en Cedric Pioline en haalde de finale, die ik verloor van Jonas Björkman, maar ik bleef wel net binnen de top 100. Daarmee sloot ik een slecht jaar goed af.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: