Word abonnee

Voetbal

Luis Sinisterra: De Arjen Robben van Feyenoord

Marcel Krijger

Voetbal

Luis Sinisterra: De Arjen Robben van Feyenoord

door: Frits Barend
31 mei 2022
6 tot 11 minuten lezen

Luis Fernando Sinisterra kwam in de zomer van 2018 op zijn negentiende in zijn eentje uit Colombia naar Rotterdam. Na een moeizaam eerste jaar is hij bij Feyenoord uitgegroeid tot een sensatie in de eredivisie. We spreken hem samen met zijn grote steun en toeverlaat, moeder Martha Leticia Lucumi Mina.

Voor de shoot nemen we Luis Sinisterra en zijn moeder Martha mee voor een boottochtje over de Maas. Hoewel Luis al ruim drie jaar in Rotterdam woont, met uitzicht op de Maas, heeft hij nog nooit gevaren. Vol opwinding genieten moeder en zoon arm in arm van de korte boottocht. Als de watertaxi wat harder gaat, pakt Luis de hand van zijn moeder nog wat steviger vast.

“Mijn moeder kan niet zwemmen,” verduidelijkt hij in het Spaans. Luis spreekt en verstaat Engels, maar wil nog geen interviews in die taal doen. Hij kan zich in het Spaans beter uiten, vindt hij. “Mijn moeder is de belangrijkste persoon in mijn leven, ze is niet alleen mijn moeder, maar ook mijn beste vriend. Ze was er altijd voor me, leerde me zelfstandig te denken en te handelen, en zorgde ervoor dat ik niet volledig afhankelijk van anderen hoef te zijn.

Ik vind het gewoon heel prettig als ze bij me is. We ergeren ons niet aan elkaar, integendeel. Ze kookt voor me, doet de was, zorgt echt nog voor me. Ik vind het af en toe jammer dat ze door haar werk en regels met visa maar drie maanden aaneengesloten hier kan wonen.” Moeder Martha vult aan: “Ik zou wel vaker bij Luis willen zijn, zijn broer en zus vinden het ook een prettig idee als ik bij hem ben. Maar ja, het kan nu eenmaal niet, ik ben nog niet toe aan mijn pensioen, dus moet nog werken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Luis Sinisterra

Martha kijkt naar haar zoon en zegt lachend: “Luis had in Colombia weleens een vriendinnetje, maar sinds zijn twintigste is hij alleen.”

Luis: “Ik ben niet eenzaam, hoor. Als mijn moeder er niet is, eet ik bij Feyenoord. Af en toe kook ik ook zelf. Ik verveel me nooit en train hard. Thuis game ik en kijk series. Ik kom echt niets tekort en ben graag thuis. Ik ga heus weleens uit, houd van dansen, maar je zult mij ’s avonds laat niet in clubs zien. Dan heb ik echt behoefte aan rust en slaap veel. Als het even kan, houd ik een siësta.”

Luis woont al sinds 2018 in Rotterdam, het jaar waarin hij op zijn negentiende voor ongeveer twee miljoen euro werd aangetrokken. Hij werd langzaam gebracht door trainer Giovanni van Bronckhorst. In zijn tweede seizoen, onder eerst Jaap Stam en daarna Dick Advocaat, kreeg hij steeds meer speeltijd. Totdat op 16 februari 2020 het noodlot toesloeg in de uitwedstrijd op het kunstgras van PEC Zwolle.

“Een dag later hoorde ik dat mijn kruisbanden ernstig waren beschadigd en dat me een zware operatie wachtte. Ik herinner me nog de pijn, heb zoveel gehuild. Veel gebeden. Ik liep maanden met krukken, met een brace, deed oefeningen in het zwembad. Dan is het zwaar, hoor, ver weg van huis, geblesseerd zittend op de bank omdat je niets kunt. Ik heb toen geleerd me te focussen op één ding, op het herstel. Ik heb van heel Feyenoord, maar vooral van onze revalidatietrainer Leigh Egger, heel veel steun gehad. Leigh, tegenwoordig ook onze performance coach, was er altijd voor me, ook als ik het even niet zag zitten.

Martha: “Door de coronapandemie gingen de grenzen dicht en kon ik langer in Nederland blijven. Uiteindelijk ben ik bijna de gehele revalidatieperiode van Luis bij hem in Nederland gebleven. De hele club is een grote steun geweest, waarbij we naast Leigh graag in het bijzonder zijn voormalige teamgenoten Elber Evora, Renato Tapia en Eric Botteghin benoemen.

Martha: ‘Door de drugsoorlog was een deel van Colombia lange tijd onveilig. Dat is verleden tijd, na de dood van Pablo Escobar is er uiteindelijk een vredesakkoord gesloten’

Luis: “Het was heel fijn dat mijn moeder bijna mijn hele herstelperiode bij me kon zijn. In de laatste fase, toen ze terug moest naast Colombia, wilde ik natuurlijk graag laten zien dat ik het ook zelf kon. Tegen het einde van mijn revalidatie, ergens in november 2020, meldde technisch directeur Frank Arnesen dat de club de optie tot 2023 in mijn contract al ging lichten. Ik zag dat als grote blijk van vertrouwen.”

Na zijn terugkeer werd Luis steeds belangrijker voorvFeyenoord, hij is al tijden onomstreden. Martha is uiteraard zijn trouwste supporter: “Ik vind het heer- lijk om op de tribune te zitten en leef heel erg mee. Ik was bij uitwedstrijden al een paar keer de enige op de hoofdtribune die juichte als Feyenoord scoorde.”

Helden Magazine 62

Het eerste gedeelte van het verhaal van Luis Sinisterra komt voort uit Helden Magazine 62. In deze dubbeldikke editie schittert naast Vivianne Miedema, Ruud Gullit op de cover. Gullit spreekt zich uit over Max Verstappen, Marco van Basten, Louis van Gaal, Erik ten Hag, Ronald Koeman, Virgil van Dijk, Memphis Depay en de Black Lives Matter-discussie.

De Oranje Leeuwinnen gaan in Engeland proberen hun Europese titel van 2017 te prolongeren. In het EK vrouwenvoetbal gedeelte spraken we met Dominique Janssen, Jackie Groenen, Jill Roord & Lynn Wilms, Shanice van der Sanden en bondscoach Mark Parsons.

In Helden Magazine 62 lees je nog meer interviews en reportages over voetbal. Een gesprek met trainer en oud-voetballer Wim Jonk over Johan Cruijff, Louis van Gaal en Dennis Bergkamp, Molukse voetbalhelden Simon Tahamata & Jack Soumaru én keeper van landskampioen Ajax: Remko Pasveer.

Ook spraken we de in korte tijd uitgegroeide boegbeeld van de Nederlandse atletiek: Femke Bol, blikken we samen met drievoudig olympisch kampioen, hockeyster Lidewij Welten en een gesprek met Thomas Dekker over een leven van vallen en opstaan. Daarnaast nemen we de carrière door van mountainbike pionier Bart Brentjes en is Jetze Plat een voorbeeld voor velen.

Verder was Tim Montgomery de snelste man op aarde, is Cees Bol sprinter bij Team DSM en is Lewis Hamilton de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Victoria Koblenko daarnaast interviewde Mister Nice Guy en marathonloper Björn Koreman én hockeyster Marijn Veen vertelt over de moeilijke tijd in aanloop naar het WK.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 62 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: