Word abonnee

Voetbal

De beschermer van Oranje

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

De beschermer van Oranje

door: Kelly van Tilborg
3 november 2020
2 tot 7 minuten lezen

Sari van Veenendaal (30) is de vaste keepster van de OranjeLeeuwinnen en werd vorig jaar uitgeroepen tot
beste doelvrouw van de wereld. Afgelopen zomer keerde Sari terug naar Nederland, bij titelkandidaat PSV. We nodigden haar uit in Het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij De Bedreigde Zwaan van Jan Asselijn.

“Met opengeslagen vleugels beschermt de zwaan haar nest met eieren tegen een hond. De zwaan staat voor zuiverheid en de hond staat voor het kwaad,” vertelt Toon Berghahn, rondleider van Het Rijksmuseum aan Sari van Veenendaal en haar moeder Ria. “Gezien de details is er het vermoeden dat Jan Asselijn een opgezette zwaan heeft gebruikt om het schilderij te vervaardigen,” vervolgt Toon. “Het knappe is dat hij het schilderij wel heeft gecomponeerd tot iets levendigs. De veertjes die in het rond vliegen en de druppeltjes op de vliezen brengen het schilderij tot leven. Asselijn heeft ook op een mooie manier gebruikgemaakt van het licht. Dat schijnt van achteren door de vleugels heen, waardoor je de haartjes van de veren bijna kunt tellen.”

“En zien jullie de teksten die erin staan?” vraagt Toon aan Sari en Ria, terwijl hij naar het schilderij wijst. Ze knikken bevestigend. Onder de zwaan staat ‘De raad=pensionaris’, in een van de eieren staat ‘Holland’ en boven de hond staat ‘De viand van de staat’. Hij legt uit wat de teksten betekenen. “De Bedreigde Zwaan is rond 1650 geschilderd. Na het overlijden van Asselijn zijn de teksten aangebracht en werd het schilderij politiek geduid: de witte zwaan werd opgevat als de in 1672 vermoorde staatsman Johan de Witt, die het land verdedigt tegen zijn vijanden.” Sari luistert aandachtig en reageert. “Ik vind de teksten zonde, maar ik snap dat het voor de geschiedenis een belangrijk onderdeel is. De zwaan vind ik wel echt heel indrukwekkend met die vleugels. Het trekt direct mijn aandacht.”
Zie je de gelijkenissen tussen jou en de zwaan?
“Ja, ik snap die vergelijking wel. Ik ben net als de zwaan ook een beschermend type, zeker in groepsverband. Bij alles wat ik doe en bij elke beslissing die ik neem, zal ik altijd kijken naar wat het beste is voor anderen en dus niet zozeer wat het beste is voor mezelf.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: