Word abonnee

Voetbal

De geboorte van een wereldster

Privé

Voetbal

De geboorte van een wereldster

door: Marlies van Cleeff
14 november 2017
14 tot 19 minuten lezen

Lieke Martens (24) heeft een droomjaar. Ze maakte een transfer naar FC Barcelona, werd Europees kampioen met Oranje en verkozen tot beste speelster van Europa én de wereld. Een gesprek met onze Heldin van het Jaar over de Ramblas, Cristiano Ronaldo, privéjets en de koning.

Aan ’s werelds beste voetbalster uit het Limburgse dorpje Nieuw-Bergen wordt sinds de zomer getrokken. Tijdens het EK maakte Lieke Martens faam met haar weergaloze acties aan de linkerkant, op Twitter ontplofte het met gifjes als: Lieke Martens doing Cruijff-turns like it’s 1974. Ze dribbelde, kapte, draaide, en scoorde onder meer in de finale en werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Maar daarmee stopte het niet. Lieke werd gekozen als beste speelster van Europa, en ze mag zich ook de beste voetbalster van de wereld noemen. O ja, na het gewonnen EK maakte ze ook nog een droomtransfer: van het Zweedse Rosengård ging ze naar FC Barcelona.
Het leven van Lieke veranderde in 2017 voorgoed. Ze kan niet meer anoniem over straat en op social media ontvangt ze de ene na de andere lofzang. Haar zaakwaarnemer ontvangt fanmail en ontelbare commerciële en mediaverzoeken vanuit Nederland en Spanje. En dan komt Helden ook nog met een interviewverzoek. “Of ik inmiddels doodop ben?” herhaalt Lieke lachend de vraag. “Nou, soms wel. Ik geniet er enorm van, heb bereikt waar ik van droomde en krijg erkenning. Het liefst zeg ik overal ja tegen, maar dat gaat niet. Uiteindelijk wil ik een nóg betere voetbalster worden, daar draait het om.”

Tekst gaat verder onder de foto

EERSTE STAPJES in Camp Nou
“Mijn eerste keer in Camp Nou weet ik nog goed. Ik was uitgenodigd in een viplounge, samen met twee speelsters die het EK onder 19 hadden gewonnen. Geweldig om voor het eerst die sterren te zien spelen. Lionel Messi scoorde drie keer. Op 1 juli tekende ik mijn contract bij de club waar ik altijd fan van ben geweest. Ik heb bij veel clubs gespeeld, maar nog nooit bij een club met zo’n grote naam. Normaal wordt zo’n ondertekening groot aangepakt, maar het was een feestdag in Spanje, op de club en in het ziekenhuis waar ik de keuring moest doen, waren nauwelijks mensen.
De eerste keer dat ik op het trainingscomplex kwam, keek ik m’n ogen uit, zo groot en mooi. Soms trainen we op dezelfde tijd als de mannen en zie je horden fans staan bij alle drie de uitgangen, die alles doen om maar een glimp op te kunnen vangen van de spelers.
Met Jasper Cillessen heb ik geregeld contact. Toen ik mijn contract had getekend, was hij de eerste die zei: ‘Als je hulp nodig hebt, laat het me meteen weten.’ Heel aardig. Jasper heeft me ook meteen meegenomen naar hun deel van het complex. Sommige delen zien wij niet, die zijn alleen voor de mannen bedoeld. De mannen hebben ook een aparte parkeerplaats. Het is fijn dat er hier nog een Nederlander speelt met wie ik Nederlands kan praten, het Spaans is nog lastig. Ik probeer het snel op te pakken, in het veld moet ik kunnen communiceren met de andere meiden. Ik heb twee keer per week Spaanse les op de club.”

Delen: