Word abonnee

Voetbal

De TikTok-aanvoerster van Oranje

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

De TikTok-aanvoerster van Oranje

door: Kelly van Tilborg
19 januari 2021
3 tot 8 minuten lezen

Aniek Nouwen (21) is een van de grootste talenten van de OranjeLeeuwinnen en hoopt op de Olympische Spelen voor het eerst mee te doen aan een groot eindtoernooi. We nodigden haar uit in Het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Stilleven Met Vergulde Bokaal van Willem Claesz. Heda.

Als we het Rijksmuseum bezoeken, is het vrijwel leeg. Het hele land zit namelijk in lockdown. Extra speciaal dus dat wij als een van de weinigen wel een bezoek mogen brengen aan het museum. Een rare maar bijzondere ervaring, vinden ook Aniek Nouwen en haar moeder Saskia. “Ik ben hier een aantal jaar geleden geweest toen er wel veel mensen waren. Dan is dit heel gek om mee te maken,” aldus Aniek.
Door corona kon er geen rondleider bij het bezoek aanwezig zijn, maar gelukkig zijn er in deze tijd genoeg digitale manieren om meer over het schilderij van Willem Claesz. Heda te weten te komen. Zo is het schilderij geschilderd in 1635 en stond de Haarlemse schilder bekend als ‘de meester van de reflecties’. Dat zie je terug als je kijkt naar de tinnen kan op het schilderij. In de bolle buik weerspiegelt het servet. In de voet weerkaatst het omgevallen glas. En in de hals schittert de gouden trofee die ernaast staat. Er zijn weinig kunstenaars die zo mooi de doffe glans van tin konden schilderen als Heda. En door de manier waarop de verschillende voorwerpen achter elkaar staan, ontstaat er diepte. Er is daarnaast gebruikgemaakt van verschillende soorten grijstinten, waardoor het schilderij een sobere uitstraling krijgt. Maar de voorwerpen die je op het schilderij ziet, zijn dat allerminst. Van de gouden bokaal en oesters tot en met het zout en de peper. Het zijn de restanten van een zeer luxueuze feestmaaltijd. Op de vraag of oesters ook op het menu zouden staan van de feestmaaltijd van Aniek, is ze duidelijk. “Nee. Geef mij dan maar pizza, dat gaat er altijd wel in. Ik moet wel opletten met wat ik eet, maar als het kan laat ik soms de touwtjes even vieren.”

Jonkies
Rechts op het schilderij zien we een grote, gouden bokaal. Wat is voor jou de grootste bokaal die je hebt gewonnen in je nog jonge carrière?
“Met het Nederlands elftal onder 16 heb ik het Nordic Tournament gewonnen. Dat is de grootste prijs tot nu toe. M’n eerste, echt grote prijs moet nog komen. Ik hoop natuurlijk dit seizoen prijzen te pakken met PSV en ooit een groot eindtoernooi te winnen met Oranje. Een EK, WK of de Olympische Spelen. Dat lijkt me heel mooi.”
Sinds het EK van 2017 is het voor de buitenwereld ‘normaal’ geworden dat jullie als team meedoen om de prijzen. Wat merken jullie daarvan?
“We voelen dat de buitenwereld meer naar ons kijkt en dat we meer aandacht krijgen, maar het is niet zo dat we het er als team veel over hebben. Binnen het team is het gewoon heel normaal en relaxed.”
Van jouw generatie gaat nog meer verwacht worden…
“Klopt. Wij zijn de volgende die het moeten gaan doen en waarmaken. Daar hebben we het ook weleens over als we met de ‘jonkies’ bij elkaar zitten. Het is niet zo dat we onszelf extra druk opleggen, maar het is wel leuk dat we met elkaar dezelfde droom hebben.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: