Word abonnee

Voetbal

Nederland – Italië: Die behekste wedstrijd

ANP

Voetbal

Nederland – Italië: Die behekste wedstrijd

door: Robert Heukels
26 mei 2020
8 tot 13 minuten lezen

Eindelijk ging het gebeuren. Het Oranje van Frank Rijkaard had een stip op de horizon gezet en op 2 juli 2000 zou het land ontploffen van voetbalgeluk: Europees kampioen. Het liep anders. Uitblinkers Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Patrick Kluivert, Boudewijn Zenden en Paul Bosvelt over de prachtige film met het verkeerde einde.

Deel 1: de reconstructie

11 juni 2000
Hij schudt zijn nekspieren los. Patrick Kluivert weet: nu moet het gebeuren. Als halvefinalist op het WK’98 heeft Oranje een status als favoriet verkregen voor het EK in België en Nederland en Kluivert voelt: “Hoe goed we waren, wisten we wel. Nu moesten we een keer een toernooi gaan winnen. Nu lag de druk bij ons. Een EK in eigen land en er was maar één finale denkbaar: Frankrijk-Nederland.”

Als Kluivert rondkijkt ziet hij vertrouwde gezichten. Edgar Davids pept de boel op. De bebrilde pitbull is de grote aanjager. Frank de Boer heeft het fanatisme in zijn blik, Dennis Bergkamp brandt van binnen, maar Davids uit het in beestachtige wilskracht.De eerste wedstrijd moet Oranje tegen Tsjechië. Dat heeft nog geen Petr Cech op doel staan, maar jongeren als Pavel Nedved en Tomas Rosicky stormen naar de top. “En ze hadden een spits die drie koppen groter leek dan de rest,” herinnert Frank de Boer zich. Jan Koller.

Frank Rijkaard had twee jaar geboetseerd aan zijn ideale elftal, juist nu heeft hij wat problemen. De snelle Marc Overmars is lang geblesseerd geweest, de vaste linksback Winston Bogarde is afgehaakt en voor Clarence Seedorf kan Rijkaard moeilijk de passende positie vinden. Omdat er in vele oefenduels te veel tegengoals zijn geïncasseerd, is Rijkaard met een kerstboom-opstelling gekomen. De linkspoten Davids en Phillip Cocu moeten een bastion vormen voor de defensie, Seedorf dient rechts als vleugel op te duiken, Boudewijn Zenden is de sneltrein op links en Dennis Bergkamp komt op tien. In de spits staat de piek: Kluivert.

Het vijfmansmiddenveld lijkt imposant, maar wordt volledig verrast door de Tsjechen. Nedved is niet te houden, Poborsky wandelt voortdurend richting vrijheid en doelman Edwin van der Sar ziet tot zijn afgrijzen hoe de ene na de andere Tsjech vrij voor zijn neus opduikt. Hij redt en hij redt, heeft hulp van de paal en de lat, het is een wonder dat het 0-0 blijft. Oranje doolt over het veld en Jaap Stam valt in de tweede helft ook nog eens uit. Huib Plemper, later omgedoopt tot Dr. Bibber, hecht een wond boven Stams wenkbrauw, maar na minuten gedoe keert de robuuste verdediger niet meer terug.

Ook Seedorf moet wijken, hij kan zijn ingewikkelde rol niet invullen, Ronald de Boer vervangt hem. Even later slingert een andere invaller, Marc Overmars, de bal zijn richting op. De Boer voelt hoe Nemec hem min of meer aan het uitkleden is. Een fraaie duik later wijst Pierluigi Collina zowaar naar de stip. Strafschop, 89ste minuut. Frank de Boer heeft er uren op geoefend. Hard, linkerhoek, halfhoog. 1-0. Een gestolen zege, maar de druk is er af.

16 juni 2000
De spanning neemt toe. Spelers morren. Rijkaard is een geweldige coach, maar maakt het soms wel erg ingewikkeld. De jonge trainer gaat terug naar de Hollandse school tegen Denemarken. Gewoon twee snelle buitenspelers, een driemansmiddenveld. Hij heeft nog één probleem. Zowel Zenden als Overmars wil liever linksbuiten spelen en geen rechtsbuiten. In dit nieuwe systeem zoeken Davids en Cocu net zo lang naar hun rol tot Gravesen in alle vrijheid tussen hen doorloopt en de bal op de lat pegelt. Er lukt te weinig bij Oranje, het is een wonder dat met 0-0 de rust wordt gehaald. Grønkjær is een plaag met zijn snelle rushes en de Denen staan simpelweg beter als team.

Na de thee staat Dennis Bergkamp op. Een flitsende combinatie met Kluivert, Peter Schmeichel kan nog redden, maar de rebound is voor de spits: 1-0. Ronald de Boer komt er in en weer is hij meteen belangrijk: 2-0. Als toetje is er een waanzinnige rush van Michael Reiziger die zo hard gaat rennen dat zelfs ploeggenoten afhaken, de enige die hem kan bijhouden is Zenden en die tikt de assist van Reiziger knap binnen: 3-0. Van der Sar veroorzaakt nog een penalty, die naast gaat, en moet even later na een uittrap afhaken. Sander Westerveld is zijn vervanger.

Nederland - Italië
V.L.N.R.: Peter van Vossen, Giovanni van Bronckhorst, Marc Overmars en Frank de Boer treuren na de uitschakeling.

21 juni 2000
Johan Cruijff geeft koningin Beatrix een hand, ze zit in een groene lentejurk naast kroonprins Willem-Alexander, Cruijff heeft Danny meegenomen. Iedereen straalt. Nederland en Frankrijk moeten betwisten wie als eerste in de poule eindigt en dus in Nederland mag blijven.

Het hoge bezoek ziet dat Sander Westerveld nerveus begint en bij een corner mistast. Merci, zegt Dugarry: 0-1. Zenden: “We wilden heel graag in Nederland blijven, de Fransen wilden liever naar België, wat dichter bij hun huis. Maar ze begonnen ijzersterk.” Zo ontrolt zich een vermakelijk duel, waarin Oranje groeit en de druk van zich afspeelt. Bergkamp en Kluivert vinden elkaar meer en meer (1-1) en na een goal van Trezeguet (1-2) jaagt Frank de Boer een vrije trap van grote afstand in het kruis (2-2). Zenden geeft het slotakkoord na een majestueuze pass van Westerveld: 3-2. Al speelt Frankrijk zonder de grote sterren Zidane en Henry, dit smaakt goed, de sfeer slaat om. Ongeslagen naar de kwartfinale.

De Boer: ‘Als coach die wedstrijd bij de Graafschap en als speler die wedstrijd tegen Italië. Dat zijn de twee grootste teleurstellingen uit mijn carrière’

25 juni 2000
Kluivert: “Zonder de Arena te willen benadelen, maar in De Kuip voelden we iets extra’s.” Deze dag lééft De Kuip, het beweegt, het schudt. Na een wake-upcall van Milosevic, waarbij Van der Sar schitterend redt, swingt Oranje het arme Joegoslavië alle kanten op. Davids en Cocu pakken alle ballen af, de uitblinkers blinken uit, Kluivert scoort drie keer, Bergkamp is weergaloos, Overmars en Zenden snellen op de vleugels en Paul Bosvelt showt een prachtige passeerbeweging die tot de 3-0 leidt. Het feest eindigt in een 6-1-zege, waarbij die ene tegengoal weer valt bij de arme Westerveld die de nog niet geheel fitte Van der Sar in de slotfase aflost. Van der Sar zal het toernooi geen één keer gepasseerd worden. Althans…

29 juni 2000
Daar snelt Bergkamp al langs Iuliano. Ze komen allemaal te laat, Nesta, Toldo, de bal zoeft de hoek in. Paal. Als een tornado raast Oranje over het veld in de halve finale tegen Italië. Daar flitst Overmars weer langs Maldini, daar moet Zambrotta weer aan de noodrem trekken omdat Zenden hem veel te vlug af is. Voordat ie het weet heeft de Duitse arbiter Merk hem al twee keer een gele kaart gegeven en is het elf tegen tien. Als Nesta iets te lang Kluivert vasthoudt, geeft Merk ook nog eens een penalty cadeau.

Helden Magazine 52

Het eerste gedeelte over de behekste wedstrijd: Nederland – Italië komt voort uit Helden Magazine nummer 52.  In de 52ste editie van Helden schittert Louis van Gaal de cover. Met hem blikken we terug op zijn indrukwekkende carrière. Ook tal van mensen die met de trainer hebben gewerkt komen aan het woord.

Harrie Lavreysen, Alexander Brouwer, Niek Kimmann, Kim Polling, Kira Toussaint, Frédérique Matla, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Ferry Weertman en Marit Bouwmeester zouden afgelopen zomer schitteren op de Olympische Spelen in het land van de rijzende zon. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Helden fotografeerde de sporters bij wie alles al een tijd draait om Tokio op een bijzondere wijze in ‘Tokiogangers’

In deze editie gaan wij ook terug in de tijd. Pieter van den Hoogenband won twintig jaar geleden olympisch goud op de 100 en 200 meter vrije slag en Joop Zoetemelk won veertig jaar terug als laatste Nederlander de Tour de France. Daarnaast was John Heitinga met Oranje tien jaar terug dicht bij de wereldtitel en won Rinus Israel vijftig jaar geleden de Europa Cup I met Feyenoord.

Het was ook dertig jaar geleden dat Mike Tyson zijn wereldtitels en zijn status van onoverwinnelijkheid verloor én bereikte Andre Agassi voor het eerst een grandslamfinale.

Verder in de 52ste editie van Helden spreken we sportief directeur van Jumbo-Visma, Merijn Zeeman. Staat Jackie Groenen oog in oog met ‘Het Melkmeisje’ van Vermeer. Kiran Badloe won de strijd met vriend, trainingsmaat én concurrent Dorian van Rijsselberghe. Een exclusief gesprek met Chris Froome over onder meer zijn horrorcrash. Ook lees je hoe overleven voor Johan van der Velde gesneden koek is en verteld Elsemieke Havenga hoe ze tweemaal olympisch goud had kunnen hebben.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: