Word abonnee

Tennis

Diede de Groot en Esther Vergeer: ‘Power vrouwen’

Rodney Kersten

Tennis

Diede de Groot en Esther Vergeer: ‘Power vrouwen’

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
24 januari 2023
6 tot 11 minuten lezen

Esther Vergeer (41) was jarenlang de koningin van het rolstoeltennis. Nu is Diede de Groot (26) dat. In aanloop naar het ABN AMRO Open (11-19 februari), waar voor het eerst een rolstoeltennistoernooi voor vrouwen op het programma staat, komen de twee boegbeelden samen. Esther: “Ik denk dan af en toe: ik ben toch te vroeg gestopt.”

Ze groeiden op steenworpafstand van elkaar op. Esther Vergeer woont nog altijd in Woerden, terwijl het ouderlijk huis van Diede de Groot zich een paar kilometer verderop bevindt. Dat de wiegjes van de twee beste rolstoeltennissters ooit zo dicht bij elkaar hebben gestaan, is wel heel apart.

In het Woerdense restaurant Bistronoom vertellen ze over hun eerste ontmoeting. “Ik was een jaar of twaalf toen Esther kwam kijken bij een wedstrijd van mij bij een toernooi in Lunetten,” zegt Diede, “Esther deed mee bij de senioren, ik keek enorm tegen haar op. Zoals jonge voetballertjes Lionel Messi als groot voorbeeld hebben, was Esther dat voor mij. Als je held ineens langs de baan staat…”

Esther: “Wij hebben samen nog een foto gemaakt na een clinic die ik gaf voor mijn foundation tijdens dat toernooi. Jij was nog een heel klein en verlegen meisje.”
Diede: “We leerden elkaar beter kennen toen jij in 2013 met ons meeging naar het jeugd WK. Jij was toen net gestopt. Ik was destijds wel altijd zenuwachtig als ik jou zag.”

Esther werd in 2015 mentor van Diede toen ABN AMRO het project Partner van de Toekomst lanceerde. “Ik zag al snel hoeveel talent jij had, wilde je vooral helpen met dingen naast de baan. Jij hebt in die periode ook echt keuzes gemaakt voor je sport, bent van coach gewisseld, stapte over naar Amanda Hopmans. Uiteindelijk durfde je ook uit te spreken dat je nummer één van de wereld wilde worden. Vond ik heel mooi.”

Diede, lachend: “Ik riep ook dat ik mee wilde doen aan de Paralympische Spelen in Rio. Jij schrok je rot toen ik dat zei.” Esther knikt: “We zaten anderhalf jaar voor Rio en jouw ranking was niet goed genoeg dat je mocht meedoen aan de grote toernooien. Ik dacht: oké… dat is een flinke ambitie.”

Diede: “Wat ik mooi vond, was dat jij niet meteen riep: ‘Dat ga je nooit redden.’ Nee, jij zei: ‘Dan moet je ervoor gaan.’ En je vroeg: ‘Wat hebben we nodig om dat doel te bereiken?’ Ik ben in die periode veel meer gaan leven voor mijn sport. Jij gaf mij dat zetje in de goede richting.”

Esther: “We zijn in die tijd ook nog samen de baan opgegaan, hebben een paar keer samen getraind. En je hebt het gewoon geflikt, hè, je was erbij in Rio.”

Borstkanker

Drie jaar lang vervulde Esther de rol van mentor, totdat ze in 2018 werd gevraagd als chef de mission van paralympisch TeamNL. “In die rol kwam ik geregeld langs bij trainingen. Het contact werd wel minder, jij ging je eigen weg met jouw team, maar ik bleef je wel appen als je weer een mooie overwinning had behaald.”

Diede: “Het was na drie jaar ook goed dat ik meer mijn eigen weg ging uitstippelen. Het was ook mooi dat jij je aandacht over meerdere atleten en sporten ging verdelen. Iedereen kan van jou leren. En we gaan natuurlijk nog steeds heel goed met elkaar om. Als ik vragen heb, dan is een appje zo verstuurd.”

Esther heeft een emotionele periode achter de rug. In september 2019 ging met behulp van een Canadese draagmoeder een langgekoesterde kinderwens in vervulling van Esther en haar vriend Marijn. Dochter Jinte was nog maar een paar maanden oud toen in januari 2020 Esther de diagnose borstkanker kreeg. Na een zware tijd met chemobehandelingen en bestralingen werd ze in juli 2020 schoon verklaard. “Ik heb nogal wat voor mijn kiezen gehad de laatste jaren. Heel mooie dingen, maar ook nare.”

Diede: “Ik leefde enorm met je mee, was megablij toen ik hoorde dat jullie een kindje kregen. En niet veel later schrok ik heel erg toen ik hoorde dat je ziek was.”

Esther: “Ik ben veranderd. Ik heb niets aan mijn ziekte overgehouden en het gaat hartstikke goed, maar ik ben er wel mee geconfronteerd hoe kwetsbaar ik ben. Mijn kostbare tijd ga ik niet invullen met dingen die ik niet leuk vind of met mensen die alleen maar energie kosten. Toen ik net beter was, was ik heel streng in het maken van keuzes. Ik zei heel vaak ‘nee’. Nu verwatert dat weer, ren ik mezelf wel weer eens voorbij.”

Diede: “Ik heb afgelopen zomer mijn tante verloren aan kanker. Tussen het moment dat werd ontdekt dat ze ziek was en haar overlijden zat maar vier maanden. Door wat Esther en mijn tante is overkomen, ben ik me er ook meer bewust van dat ik van elke dag moet genieten.”

Esther: “Ik sta niet banger in het leven sinds ik ziek ben geweest, maar ik vertel mezelf wel geregeld dat het vast nog een keer terugkomt.

Dat is uit een soort zelfbescherming. Dan valt het mee als het ook zo is, of zo. Ik word ieder half jaar gecontroleerd, dus als ze iets zien, dan zijn ze er ook op tijd bij, denk ik dan maar. Een op de zeven vrouwen krijgt helaas de diagnose borstkanker. Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te vertellen. Totdat ik borstkanker kreeg, heb ik mezelf nooit gecontroleerd. Ik was daar helemaal niet mee bezig. We moeten het bij mensen in het systeem brengen dat ze af en toe zichzelf controleren. Door het bespreekbaar te maken.”

Diede: “Goed dat je dat doet. Het zorgt ervoor dat je jezelf wat sneller controleert en dat je besluit met die vage klacht toch maar naar de huisarts te gaan.”

HELDEN MAGAZINE EDITIE 65 

Het verhaal van Diede de Groot en Esther Vergeer komt voort uit Helden Magazine nummer 65. In het eerste nummer van 2023, treedt Frank Rijkaard na zes jaar uit de schaduw en siert hij de cover van de 65ste editie. Ook is er in volop aandacht voor de wintersporten met Jutta Leerdam, Ireen Wüst, Joep Wennemars, Dai Dai N’tab, Merijn Scheperkamp en Xandra Velzeboer.

Daarnaast ook veel aandacht voor voetbal met Guus Hiddink, Andries Noppert, Andries Jonker en de nieuwe ontdekking van Feyenoord: Dávid Hanchko. Hij heeft een relatie met toptennisster Kristyna Pliskova. Wij gingen bij ze langs in Rotterdam.

Verder in Helden 65: Een dubbelinterview in aanloop naar het ABN AMRO Open met Esther Vergeer en Diede de Groot. Lois Abbingh en Tess Lieder zijn collega’s, vriendinnen en sinds een aantal jaar schoonzussen. Onlangs zijn ze ook moeder geworden en gingen ze in op het verzoek van Helden voor een mooie shoot met zoontje Lev en dochter Flo. En nog veel meer inspirerende sportverhalen. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 65!

Wil je geen geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: