Word abonnee

Wielrennen

Mijn echte vrienden heb ik leren kennen

Ano, Hollandse Hoogte

Wielrennen

Mijn echte vrienden heb ik leren kennen

door: Jaap Stalenburg
6 februari 2018
13 tot 18 minuten lezen

Na twee jaar schorsing vanwege dopinggebruik is Michael Boogerd weer terug bij Team Roompot. Vol ambitie, maar ook met emotionele littekens. Niet de schorsing maar het boek van Thomas Dekker hakte er bij de oud-coureur hard in. “Ik ben veranderd, vertrouw mensen niet meer zo snel.”

Wil ik dit eigenlijk wel? Michael Boogerd twijfelde of hij na zijn schorsing weer achter het stuur van de ploegleidersauto moest gaan zitten. “Weer al die vragen, terwijl ik het allemaal eigenlijk beu ben. Maar uiteindelijk wilde ik Team Roompot, dat ik ook als mijn kindje zie, niet in de steek laten. Nerveus ben ik nog wel. Zelfs over de vraag of ik vanuit de ploegleiderswagen nog wel op de goede manier bidons aan kan geven.”
Op de vroege ochtend van de eerste dag van zijn eerste trainingskamp na zijn tweejarige dopingschorsing is er weinig van twijfel te merken. In het vooral door Britse bejaarden bevolkte hotel in de Spaanse badplaats Calpe heeft Michael een rit van zes uur voorbereid langs de glooiende kust en heel duidelijk legt hij aan de ontbijttafel uit wat er verwacht wordt.

Voor de meeste coureurs is het de eerste kennismaking met de ploegleider Michael Boogerd. Wat ze nog niet weten is dat ze zes uur lang serieus geanalyseerd zullen worden en dat Michael ieder detail opslaat. Soigneur Geert van Diepen: “Hij kijkt straks naar posities en naar gedragingen van renners. Het zijn de simpele dingen. Als er afgesproken is drie minuten volle bak, dan zal het ook drie minuten zijn. Maar er zijn er altijd bij die klagen over pijn en minder doen. Dat wordt allemaal door Michael gezien en onthouden. Ook in de bus eist hij discipline. Een schil van een banaan gaat in de vuilnisbak en nergens anders. Als ze er een rotzooi van maken in de bus, hebben ze aan Michael een kwaaie. Dat zegt al iets over die coureurs, vindt Michael, en dat wordt opgeslagen. Erik Breukink is hetzelfde, die ziet ook alles. Ongekend. De renners krijgen dat vroeg of laat een keer voor de voeten. Michael is daar heel direct in.”

Tekst gaat verder onder de foto

Van Diepen weet precies wat er bij ploegen omgaat, werkte onder meer bij TVM, Team Sky en Tinko . “Michael is geen dictator, maar laat wel merken: mijn wil is wet. Hij denkt: ik ben ploegleider en mede-eigenaar van de ploeg en wij geven jullie een kans, take it or leave it.” Rond het enorme ontbijtbuffet hebben de Roompot-coureurs het over hun eerste indruk van de teruggekeerde ploegleider. De ervaren Coen Vermeltfoort: “Ik maak hem nu de eerste uren hier mee en ben al onder de indruk van zijn professionaliteit. Alles moet kloppen en hij zit er bovenop. Niets ontgaat hem.”
Er volgt een tikje op de schouder. Of Coen even met Michael en de nieuwe sprinter Wouter Wippert in overleg kan. Coen was vorig jaar het sprintkanon van de ploeg en moet die rol komend seizoen overlaten aan Wippert, die overkwam van Cannondale Drapac. Uitkomst van het ochtendberaad: Coen gaat de lead-out voor Wippert worden. Het is de Michael die ze sinds het aflopen van zijn schorsing op 1 januari van dit jaar dagelijks meemaken bij Roompot: druk met ieder detail om de renners beter te maken.

VRIJBUITER
Natuurlijk kende de ploeg de vooroordelen voordat ze drie jaar terug met hem in zee gingen. De vrijbuiter Boogerd die vooral met eigen succes bezig was en er een wilde levensstijl op nahield. Maar als ploegleider wist hij wel een team te bouwen samen met collega-ploegleiders Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. Team Roompot was vorig jaar in de grote klassiekers buitengewoon zichtbaar. Om volop in beeld te komen zaten er voortdurend Roompot renners mee in de ontsnappingen. Vooral als de televisiemotoren opdoken, kleurde het beeld oranje. Brian van Goethem was zo’n specialist lange ontsnappingen en maakte Michael al in zijn eerste periode als ploegleider mee. “Het fanatisme dat hem als renner altijd dreef, draagt hij nu als ploegleider uit. Voor mij was het wennen. Hij legde qua professionaliteit de lat meteen heel hoog, maar dat is wel het niveau waar je op moet kunnen acteren. Dat lukt niet meteen met iedereen. Bij Michael is er geen middenweg: je doet er alles voor of niks. Op die manier creëert hij voor ons als coureurs ook een soort van spiegel. Dan weet je al snel: dit is wel de enige weg naar boven in een wielercarrière.”

De Jongh: ‘Ik had in onze Rabo-jaren nooit een ploegleider in Michael gezien. Hij was toen vooral met zichzelf bezig’

Op het vakantie-eiland Mallorca is collega- ploegleider Steven de Jongh op trainingskamp met het Trek-Segafredo-team met onder meer kopman Bauke Mollema. Daarvandaan houdt hij geregeld via WhatsApp contact met zijn maatje en oud-ploeggenoot bij Rabobank. “Ik had in onze Rabo-jaren nooit een ploegleider in Michael gezien. Hij was toen vooral met zichzelf bezig, had weinig oog voor anderen. Maar met hetzelfde fanatisme dat hij als coureur had, gaat hij nu met de Roompot-renners om. Hij belt ze iedere dag, kijkt op de laptop ook alle trainingen na. Mooi om te zien. Als coureur was hij best egoïstisch. Dat moet als je als kopman alle druk op je weet, maar hij had ook wel sociale kanten richting jonge renners. Ik bedoel meer dat ik Michael tijdens een training tegen kon komen en dat hij mij niet zag rijden, omdat hij extreem geconcentreerd was en op zijn hartslagmeter keek. Hij kon mij passeren op dezelfde weg zonder me te herkennen. Nu is het precies andersom. Als hij me tegenwoordig met de auto voorbijrijdt, ziet hij mij eerder dan wie ook. Nu houdt hij alles in de gaten.”

 

Delen: