Word abonnee

Wielrennen

Steven Kruijswijk, Fietsende familieman

Ferry Damman

Wielrennen

Steven Kruijswijk, Fietsende familieman

door: Marijn de Vries
20 mei 2019
6 tot 11 minuten lezen

Steven Kruijswijk is de kopman van Jumbo-Visma in de Tour de France. We gingen bij hem en z’n gezin langs in Monaco. “We gaan geregeld met de kindjes lunchen, even Italië in. Als het mooi weer is drinken we ‘s avonds een wijntje op het balkon. Even wat anders dan wielrennen.”

In de flat links van hen wonen Wout Poels en Bauke Mollema. Rechts woont Chris Froome. Vanaf hun balkon op de 31ste verdieping is het uitzicht over Monaco en de Côte d’Azur fenomenaal. De wereld aan je voeten. Steven Kruijswijk, zijn vrouw Sophie en hun twee kinderen Perre (3) en Feline (7 maanden) waren een paar jaar geleden echt niet van plan om hier te gaan wonen, maar inmiddels voelen ze zich helemaal thuis. “We hadden net zo’n vooroordeel over Monaco als iedereen. De stad van de rich and famous. Alles is ontzettend duur, hier wonen alleen de rijksten der aarde, dachten we. We woonden hiervoor deels in Nederland, deels in Girona. We zeiden tegen elkaar: Monaco, dat is zo’n groot verschil, dat gaan we nooit doen. Maar we wisten ook dat hier een aantal wielrenners woonden, dus we zijn toch een weekend gaan kijken.”

Het heerlijke klimaat en het bergachtige achterland met talloze perfecte trainingsroutes waren ongezien al ideaal voor een klassementsrenner als Steven. En de stad? “Dat was natuurlijk een gok. Als het niks zou zijn, zouden we binnen een jaar weer weg zijn, spraken we af. Maar als je dan de stad een beetje leert kennen, zie je dat zich hier ook het gewone leven afspeelt. Je moet boodschappen doen in een normale supermarkt, de kinderen gaan gewoon naar school en je gaat gewoon naar de bakker. Een klein gedeelte is echt jetset. Dat is ook wel weer grappig: ze laten graag zien hoeveel geld ze hebben.

Er wonen zoveel nationaliteiten, en gezinnen met kinderen. Dat maakt contact leggen makkelijk. Wat ik erg fijn vind, is dat je hier anoniem kunt wonen en je ding kunt doen. Niemand is met je bezig, ik kan me helemaal concentreren op het wielrennen. Maar wat ik uiteindelijk het belangrijkst vond, was dat we een plek kozen die fijn is voor mijn gezin, voor Sophie. Zij brengen hier veel meer tijd door dan ik.”

Pijn doen

Steven is net terug uit de Ronde van Romandië. Vier dagen thuis, vier dagen rust. Knuffelen met Feline, spelen met Perre. En natuurlijk lekker eten en even tijd met Sophie doorbrengen. Daarna begint het deel van het seizoen waar alles om draait: de voorbereiding op de Tour de France, met een hoogtestage van drie weken en wat verkenningen. Onderweg van Romandië naar huis heeft hij al ‘even’ de vernieuwde aankomst op La Planche des Belles Filles in de Vogezen verkend. Alsof de geasfalteerde skipiste niet zwaar genoeg was, is er nu nog een grindpad aan toegevoegd. “Ik stond daar stil… Zo steil! Ben benieuwd of het grind blijft.” Grinnikend: “Dat kan bijna niet, je komt er gewoon niet omhoog.”

Tekst gaat verder onder de foto

Steven Kruijswijk

In aanloop naar de Tour staat alleen de Dauphiné nog op het programma, als voorbereidingskoers. “Ik rij bewust weinig wedstrijden. We, mijn trainer Merijn Zeeman en ik, zijn er vorig jaar achter gekomen dat dat voor mij het beste werkt. Ik ben nog nooit zo goed geweest als in de Tour van vorig jaar, ik was beter dan in die Giro van 2016. We hebben geconcludeerd dat ik in het voorjaar niet te veel moet koersen. Als je dat doet, moet je veel herstellen en je bent vaak aan het reizen. Daardoor kun je minder trainen. Dan bouw je ook niks op. Ik ga naar de Tour met maar zo’n twintig koersdagen in de benen. Dan ben ik fris, tot het einde.”

Veel wielrenners hebben de wedstrijden nodig om dat laatste stukje hardheid op te doen, om de puntjes op de i te zetten. Steven niet. Hij is een meester in zichzelf zoveel pijn doen dat daar geen koers tegenop kan. “Natuurlijk vind ik dat soms ook lastig, zeker als het een keer wat minder loopt.” Vanuit de keuken onderbreekt Sophie even: “Heb je er vijf schepjes in gedaan, of zes?” Ze houdt een fles omhoog. “Zes,” zegt Steven. Het gezinsleven gaat gewoon door, Feline krijgt melk.

‘Het enige dat ik weleens oversla is Perre van de créche halen, zeker voor belangrijke wedstrijden. Dan wil ik niet ziek worden.’

“De trainingen die goed gaan, zijn natuurlijk het fijnst. Die geven zelfvertrouwen. Als het niet zo gaat als ik wil, als ik de wattages die ik wil trappen niet haal, kan dat behoorlijk confronterend zijn. Maar die dagen zullen er in de Tour ook zijn en dan moet je ook gewoon door. Dan zul je ook tot de streep moeten knokken om het verlies te beperken. Van een training die niet ging zoals ik wilde, kan ik echt wel balen. Meestal krijg ik dan al snel na het doorsturen van de gegevens een belletje van Merijn die zegt dat het helemaal niet zo slecht was, of dat het beter zal gaan als ik goed uitgerust ben. Dat helpt om er overheen te stappen.”

Helden Magazine editie 47

Het eerste gedeelte van het verhaal van Steven Kruijswijk komt voort uit Helden Magazine nummer 47, waar Lieke Martens samen met Ronald Koeman de cover siert. Helden Magazine editie 47 is een dubbeldik jubileumnummer. Helden bestaat 10 jaar en in dit nummer blikken wij onder andere vooruit op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. De OranjeLeeuwinnen veroverden twee jaar terug de Europese titel én de harten van alle Nederlanders. In de WK special komen nog meer speelsters als Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema en Jill Roord en bondscoach Sarina Wiegman aan het woord.

Verder ging Frits Barend langs in Esbjerg bij Rafael van der Vaart & Estavana Polman en vertellen Sjinkie & Fenna Knegt voor het eerst samen over de dag dat de shorttracker zware brandwonden opliep. Een editie met heel veel inspirerende sportverhalen, waar helaas de turnterreur helaas nog steeds geen verleden tijd is. Dylan Groenwegen de nieuwe topsprinter van het peleton is. Marit Bouwmeester opnieuw haar zinnen heeft gezet op Olympisch goud en Inge de Bruijn ging na haar zwemcarrière op zoek naar zichzelf.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: