Word abonnee

Hockey

Gelijke monniken…

Timme Hoyng

Hockey

Gelijke monniken…

door: Marlies van Cleeff
2 november 2020
3 tot 8 minuten lezen

Jorrit Croon (22) en Maria Verschoor (26) zijn boegbeelden van het Nederlandse hockey, zowel bij hun club als bij Oranje. De internationals hebben meer gemeen: ze strijden voor gelijke kansen in hun sport. We legden hen vijf stellingen voor.

Wij gaan het meemaken dat mannen en vrouwen evenveel betaald krijgen.
Maria: “Ik denk het niet.”
Jorrit lachend: “Jij bent al 26, je stopt ook over een paar jaar.”
Maria ook lachend: “Als ik nog genoeg plezier uit het hockey haal, zie ik mezelf ook nog wel drie jaar doorgaan tot de volgende Spelen in Parijs, hoor.”
Ze vervolgt serieus: “In het hockey lijkt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen misschien mee te vallen, maar qua beloning is dat niet het geval. Bij veel Hoofdklasse Hockey- clubs worden de mannen beter beloond dan wij.”
Jorrit knikt: “Op clubniveau is de ongelijkheid groot. En dat terwijl er veel meer vrouwen en meisjes in Nederland hockeyen dan mannen.”
In het hockey blijken mannen vijf tot tien keer meer te verdienen dan vrouwen…
Maria: “Dat verschil is toch schrikbarend? Het contrast is nog groter tussen de spelers die alleen in de hoofdklasse uitkomen, maar niet voor het Nederlands team. Die meiden verdienen weinig en moeten ernaast werken, terwijl de mannen die alleen in de hoofdklasse spelen er wel van kunnen leven.”
Jorrit: “Het is niet sterk als alleen vrouwen vinden dat er ongelijkheid is, het is veel krachtiger als ook mannen dat verschil erkennen. Het probleem is misschien niet over twee of drie jaar opgelost, maar wij kunnen er op onze manier wel een steentje aan bijdragen. Maar voor mij is het op dit moment makkelijk praten, ik zit aan de goede kant van de streep.”
Maria: “En als je kijkt naar de bestuurders in de hockeywereld: allemaal mannen. Zo houd je het ook in stand. Ik snap dat beloningen niet in een jaar tijd gelijkgetrokken kunnen worden. Die verandering gaat tijd kosten. Bovendien trek je in het mannenhockey ook alleen heel goede spelers aan met veel geld. Gelukkig ontstaat er steeds meer bewustzijn.”
Jorrit knikt: “Als sponsor kun je heel makkelijk zeggen: hier heb je een zak met geld, succes ermee. Of je kunt kritisch zijn en zeggen: laat eerst maar eens weten wat jullie er precies mee gaan doen en hoe jullie het gaan verdelen. Dat laatste doet ABN AMRO.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: