Word abonnee

Voetbal

Generatie Z

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Generatie Z

door: Thomas Olsthoorn
8 februari 2020
5 tot 10 minuten lezen

Het nieuwe millennium is nog maar twintig jaar oud, maar toch heeft het al voor een hele rits grote Nederlandse voetbaltalenten gezorgd. Veelbelovende spelers die na 1 januari 2000 zijn geboren en ondanks hun jonge leeftijd al flink aan de weg timmeren. Dit zijn volgens Helden de toppers van Generatie Z.

Myron Boadu

Tekst gaat verder onder de foto

Myron Boadu

Geboren: 14 januari 2001
Club: AZ
Positie: spits

“Mijn plan bij de start van dit seizoen was fit blijven en eerste spits worden bij AZ. Na twee zware blessures was het tijd om te vlammen en dat lukt tot nu toe goed. Ik heb zelfs al mijn debuut in het Nederlands elftal mogen maken én gescoord. Een mijlpaal in mijn carrière. Als je me dat afgelopen zomer had gezegd… Het is niet dat ik je voor gek had verklaard, maar ik had niet voor mogelijk gehouden dat het allemaal zo snel zou gaan.

De kruisbandblessure aan mijn knie in 2017 was een klap. Maar ik bleef altijd positief en kwam er sterker uit dankzij de steun van mijn familie, zaakwaarnemers Mino Raiola en José Fortes Rodriguez, en ook Zlatan Ibrahimovic. Na mijn operatie in Amerika, waar hij toen aan het revalideren was, trokken we zes, zeven dagen met elkaar op. Zlatan deed er alles aan om zo goed mogelijk terug te komen. Zien hoe hij trainde was niet alleen een inspiratie, maar ook een eyeopener. Als ik hetzelfde bleef doen als voor mijn blessure zou het niet gaan lukken. Ik besefte dat ik nog harder moest werken.

Vorig seizoen raakte ik na vijf competitiewedstrijden geblesseerd aan mijn enkel. Mijn ploeggenoot Calvin Stengs was ook geblesseerd en we revalideerden lange tijd samen. Het deed me goed om hem na zijn herstel weer te zien schitteren op het veld. Cal was voor mij een inspiratie om ook zo goed mogelijk terug te keren. Nu voel ik me sterker dan ooit. Ik heb dit seizoen al best veel gescoord (11 goals in 17 competitieduels voor de winterstop) en over een langere periode laten zien wat ik kan. Ik zie dit dus als mijn doorbraak.

Na de uitwedstrijd tegen Häcken in de voorronde van de Europa League, waarin ik scoorde en twee assists gaf, dacht ik: oké, we kunnen dit seizoen leuke dingen gaan laten zien. Ik heb veel vertrouwen in mezelf. Als sterke en snelle meevoetballende spits zit ik bij AZ in het ideale team. Alles klikt bij ons, van de voorhoede tot de backs, en dat is mooi om mee te maken.

Mijn persoonlijke doel dit seizoen is topscorer worden van de eredivisie. Het is mijn ambitie om uiteindelijk een van de beste spitsen ter wereld te worden, een vaste plek te hebben bij Oranje en te spelen voor Barcelona of Manchester United. Ik zal daar heel hard voor moeten werken, maar ik denk wel dat het mogelijk is. Je moet dromen hebben en die dromen moet je ook nastreven.”

Sepp van den Berg

Tekst gaat verder onder de foto

Sepp van den Berg

Geboren: 20 december 2001
Club: Liverpool
Positie: verdediger

“Ik dacht dat mijn vader een grapje maakte toen we vorig jaar thuis op de bank aan het praten waren over mijn toekomst en hij ineens zei dat Liverpool interesse in me had. Zo’n grote club, dat kon niet serieus zijn. Maar het was echt waar en dat was best een shock. Ik wilde sowieso een stap maken. PSV was een optie, maar het buitenland sprak me meer aan. Ik wilde me meten met de wereldtop.

De overstap naar Liverpool was best groot, maar het heeft me veel gebracht. Ik ben volwassener geworden. Thuis in Zwolle deed mijn moeder alles voor me. Nu woon ik op mezelf en moet ik zelf koken, wassen en schoonmaken. Ook als voetballer ben ik gegroeid. Ik train bijna dagelijks met de beste spelers ter wereld. Soms spelen we elf tegen elf. Dan zit ik bij het wisselteam, krijg ik de bal aangespeeld en komen Mohamed Salah, Sadio Mané en Roberto Firmino op me af rennen. Eerst dacht ik: shit, wat moet ik doen? Nu geniet ik ervan. In mijn hoofd is het normaal geworden, maar als ik het zo vertel dan is het amper te geloven. Ik leef echt mijn droom.

Helden Magazine 50

Het eerste gedeelte van het verhaal over Generatie Z komt voort uit Helden Magazine nummer 50, waar op het moment van uitkomen een nieuw decennium is begonnen. Voor Helden een goed moment om jonge, nieuwe sporthelden te belichten. Sportman van 2019 Mathieu van der Poel draait alweer even mee, maar is net 25, wat jong is voor een wielrenner. De alleskunner siert de 50ste cover.

In deze editie blikken wij ook aan de hand van afbeeldingen terug met de assistent-trainer van Feyenoord, John de Wolf. Wil Mohamed Ihattaren de eer van de familie hoog houden. Heeft oud-aanvoerster Mandy van den Berg het plezier in het voetbal weer teruggevonden én lees je over de cultclub van Andries Jonker en Co Adriaanse.

Verder in de 50ste editie van Helden gingen we langs bij schaatsster Esmee Visser en haar vriend Daan Olivier. Legden we het supertalent, Remco Evenepoel, negen namen voor én gaan we op wereldreis met baansprinter Theo Bos, die graag zijn carrière ‘rond’ wil maken. Daarnaast kan meerkampster Anouk Vetter weer lachen, nadat ze in 2019 door een diep dal ging, is de 21-jarige Griek: Stefanos Tsitsipas de nieuwe ster in het tennis, gaat Victoria Koblenko langs bij judoka Noël van ’t End én verteld Yara van Kerkhof, hoe haar wereld compleet instortte.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 50! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: