Word abonnee

Voetbal

Helden 10 jaar!

Voetbal

Helden 10 jaar!

door: Barbara Barend
20 mei 2019
5 tot 10 minuten lezen

Ergens in het najaar van 2008 werd mijn vader benaderd of hij een sportblad wilde beginnen. Hij wilde onder geen voorwaarde meer dagelijks bezig zijn, dus vroeg hij mij om het samen te doen. Vader en dochter met een eigen sportblad; tijdens gesprekken aan de keukentafel waren we allebei meteen enthousiast. In onze dromen moest het een magazine worden met verhalen ‘achter de sporter’, ondersteund door de mooiste fotografie.

In die tijd werd het al sterk afgeraden een magazine te beginnen en al helemaal geen sport- of mannenblad. ‘Print is dood,’ kregen we keer op keer te horen als we enthousiast ons plan vertelden, en je moet al helemaal niet in zaken gaan met familie. Meewarige blikken van ‘mensen die er verstand van hadden’ waren ons deel toen we bleven volharden in ons plan. Zonder marktonderzoek of echte bladenkennis volgden we ons instinct. Onze passie voor sport wilden we delen. Samen gingen we het avontuur aan. We zouden wel zien hoe ver we zouden komen. Als het bij één nummer zou blijven, konden we in elk geval zeggen dat we het geprobeerd hadden. Het hele gezin werd ingeschakeld. Frits en ik deden veel interviews, mijn moeder Marijke deed eindredactie, m’n zus Kim organiseerde de lanceringen. Vlak voor de zomer van 2009 nam Johan Cruijff de eerste Helden in ontvangst. Robin van Persie en zijn vrouw Bouchra sierden de cover. Het eerste nummer verkocht als een trein en adverteerders omarmden onze sportglossy. Helden bleek geen eendagsvlieg. Sporters vonden het leuk om op een ‘andere’ manier geïnterviewd en gefotografeerd te worden. De deuren gingen letterlijk en figuurlijk voor ons open.

Na een paar jaar kocht Sanoma zich in. Maar twee jaar later wilde Sanoma weer van de aandelen af. Eind 2013, vlak voor ons vijfjarig bestaan, twijfelde ik tussen stoppen of zelf de aandelen terugkopen met al mijn spaarcenten. Het werd het laatste. Mede op aanraden van Derk Sauer, vriend van de familie en uitgever in Rusland, die grappend, maar met een serieuze ondertoon, zei: “Blijf je voor altijd een laffe Barend of word je ondernemer?” Ik stopte met al mijn televisiewerkzaamheden en nam de gok. We gingen met z’n drieën aan de slag bij mij op zolder: good old Frits die de pensioengerechtigde leeftijd van 67 naderde, hoofdredacteur Jasper Boks en ik. Naast een blad hadden we al het idee om ook sportverhalen voor andere partijen te gaan maken. En documentaires. De rest is historie. Inmiddels hebben we een serieus bedrijf met twintig mensen en vertellen we de bijzondere sportverhalen niet alleen in het magazine voor onze lezers, maar maken we ook documentaires en series in opdracht van partijen als KPN, TMG, RTL en Ziggo en helpen we merken die sport sponsoren om mooie verhalen te vertellen. We zijn verhalenvertellers en doen dat nu voor mensen, merken en media.

De basis blijft ons blad en dat hopen we nog vele jaren met heel veel plezier te maken. Dit extra dikke nummer is om te vieren dat we tien jaar bestaan. Bondscoach Ronald Koeman ontving ons bij hem thuis en vertelde vol trots dat voor hem ook weer een nieuwe fase in z’n leven is aangebroken. Ronald en zijn vrouw Bartina gaan sinds kort als trotse opa en oma door het leven. Ik maakte met mijn inmiddels 72-jarige vader twee interviews. Een met Inge de Bruijn en we gingen langs bij Giovanni van Bronckhorst en zijn vader Victor, over hun heel bijzondere vader-zoonrelatie. Indringend was ook het gesprek dat Jasper en ik hadden aan de keukentafel bij Sjinkie en Fenna Knegt. Het ging over die rampzalige dag in januari waarbij Sjinkie zware brandwonden opliep. Samen vertelden ze minutieus wat zich die dag afspeelde en hoeveel impact dat tot op de dag van vandaag heeft op het hele gezin.

Frits reisde ook nog naar Denemarken voor een bezoek aan Estavana Polman en Rafael van der Vaart. Het was Rafael die Frits in 2016 belde na het zien van een door Helden gemaakte mini-documentaire met Estavana. Hij wilde haar nummer, want hij had zijn toekomstige vrouw gezien, liet Rafael aan Frits weten. Frits stelde zich op als bemiddelaar en kreeg toestemming van Estavana om het nummer te delen als Raf ‘in elk geval met een originele openingszin zou komen’. Drie jaar later hebben ze een dochter Jesslynn van bijna twee. Ook staan we stil bij de man die tien jaar terug de eerste Helden in ontvangst nam. We vroegen grand old men Mart Smeets, Jaap de Groot, Johan Derksen, Humberto Tan en Kees Jansma naar hun herinneringen aan Johan Cruijff.

Waar ik ook heel trots op ben, is dat we bij dit jubileumnummer voor het eerst gebruikmaken van twee covers. Als je het blad omkeert en omdraait, dan prijkt daar Lieke Martens, de voetbalster van Oranje en Barcelona, die na de Europese titel in 2017 werd gekozen als beste speelster van de wereld. Niet alleen Lieke Martens, ook nog vele andere voetbalsters komen voorbij. Dit nummer bevat namelijk ook een OranjeLeeuwinnen Special, die helemaal in het teken staat van het aankomend WK in Frankrijk. Zelf hoopte ik als meisje op een dag ook het Nederlands elftal te halen. Een zware blessure stond die droom in de weg. Een andere droom toen we Helden begonnen in 2009 was dat op een dag een voetbalster de cover van Helden zou sieren. Dat dit nu het geval is, maakt het jubileumnummer voor mij nog feestelijker. Mijn wens voor over tien jaar? Dat ik nog altijd met mijn dan 82-jarige vader doe wat wij nog altijd het leukst vinden om te doen: de mooiste sportverhalen maken en die met jullie delen.

Delen: