Word abonnee

Volleybal

Heldenverering: Manon Flier over Jamie Oliver

ANP, Maurits Giesen

Volleybal

Heldenverering: Manon Flier over Jamie Oliver

door: Rob Willemse
23 september 2022
3 tot 8 minuten lezen

“Vanaf mijn zeventiende kook ik zelf en een paar jaar later kwam Jamie Oliver bij mij in beeld; via de tv en vanwege zijn kookboeken. Hij doet alles lekker op gevoel. Bij hem hoeft ’t niet heel precies en supernetjes: niet alles heel nauwkeurig afmeten, kruidenblaadjes mag je afscheuren, gewoon je handen gebruiken om iets te mengen en lekker ‘vies’ worden. Ook wil hij jongeren – onder meer op scholen – bewuster en gezonder laten eten.

In Engeland, waar hij vandaan komt, en in Amerika zal dat waarschijnlijk nog iets harder nodig zijn dan hier. Gezond eten hoeft ook helemaal niet ten koste van het lekkere te gaan. Dat weet ik, mede dankzij Jamie, al heel lang. Zijn recepten zijn superlekker en toch simpel en makkelijk; zowel de Italiaanse keuken, die heel basic is, als de veel complexere Aziatische keuken, waarin veel meer ingrediënten, met name kruiden, worden gebruikt.

Hij gebruikt en verbindt alle mondiale smaken. Ik hou van Italiaans en niet alleen omdat ik daar vier jaar heb gewoond en gevolleybald. Maar de laatste tijd maak ik ook vaak springrolls; niet de gefrituurde, maar van rijstvellen die ik vul met groenten en wat ik op dat moment in de koelkast heb, bijvoorbeeld garnalen. Ik maak er zelf dipsausjes bij en bak ook ons eigen zuurdesembrood. Voor vegetariërs heeft Jamie nu ook een boek.

Ik eet weinig vlees, maar ben geen vegetariër. Het sluit wel goed aan bij de veranderende maatschappij, bij mijn huidige activiteiten als vitaloog en mijn gevarieerde, gezonde leef- en eetstijl, die ik me als topsporter al had aangewend. Ook mooi vind ik zijn internationale restaurants waar kansarme jongeren in een sociale, familie-achtige cultuur terechtkomen en zich tot kok kunnen opwerken.

En – ook heel bewonderenswaardig – hij staat nooit stil, blijft zichzelf altijd vernieuwen.”

Helden Magazine editie 63

Het verhaal van Manon Flier komt voort uit Helden Magazine nummer 63. Deze editie staat in het teken van de Grand Prix van Zandvoort. Waarin onder andere inspirerende sportverhalen te lezen zijn van: Jan Lammers, Nika Daalderop, Kira Toussaint, de vrouwen uit het leven van Abdelhak Nouri, Marcus Pedersen, Davy Klaassen en Jordan Teze. Bestel Helden Magazine editie 63 nu online.

Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: