Word abonnee

Voetbal

Het huisgezin van Oranje

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Het huisgezin van Oranje

door: Marlies van Cleeff
30 juli 2020
2 tot 7 minuten lezen

Stefanie van der Gragt (27) is een van de vaste verdedigers van Oranje. Na een avontuur bij FC Barcelona keerde ze deze zomer terug bij Ajax. In november verwacht ze met haar vriendin haar eerste kindje. We nodigden de aanstaande moeder uit in het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Het vrolijke huisgezin van Jan Steen.

“Is dit een beetje jouw toekomstbeeld?” vraagt rondleidster Josephina de Fouw aan Stefanie van der Gragt, terwijl ze voor Het vrolijke huisgezin staan, het bekende werk uit 1668 dat een typisch ‘huishouden van Jan Steen’ voorstelt. “Ja, dit zou best ons gezin kunnen zijn,” grapt Stefanie en ze kijkt naar haar zwangere vriendin Maryze Borst, die is meegekomen voor onze rondleiding in het Rijksmuseum en hoofdschuddend teruglacht.
Josephina legt uit: “We zien een chaotisch en gezellig huishouden. Links aan tafel de vader, die lekker aan het drinken is. De moeder en grootmoeder zijn aan het zingen. Maar als je beter kijkt, zie je dingen die niet helemaal stroken met onze opvattingen over de opvoeding van kinderen. Het jongetje in de vensterbank heeft zijn trompet verruild voor een pijp. Twee andere kinderen roken ook pijp. Weer een andere jongen heeft zijn voet op tafel en de twee jonge kinderen vooraan drinken wijn. Jan Steen heeft zichzelf trouwens ook afgebeeld, dat deed hij wel vaker. Het getuigt van zelfspot van de schilder, want hij speelt op een doedelzak, het muziekinstrument van de dwazen. Het schilderij was eigenlijk een waarschuwing van Jan Steen aan de maatschappij. ‘Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen,’ staat er geschreven op het briefje dat aan de schoorsteen hangt. Ofwel: slecht voorbeeld doet slecht volgen. “O jee, we zijn dus gewaarschuwd,” zegt Stefanie.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: