Word abonnee

Wielrennen

‘Het plaatje is nu compleet’

Ingrid van Heteren

Wielrennen

‘Het plaatje is nu compleet’

door: Jasper Boks
12 april 2018
13 tot 18 minuten lezen

Jetze Plat (26) is als handbiker én paralympisch triatleet de beste van de wereld. Helden ging langs bij de man bij wie alles wat hij de laatste tijd aanraakt, verandert in goud.

Tekst gaat verder onder de foto

Rode lopers zijn voor Jetze Plat tegenwoordig bekend terrein. “Ik had altijd een simpel pak, maar dat paste eigenlijk niet goed. Ik zei tegen mezelf: als ik ooit word genomineerd voor het Sportgala, dan laat ik een mooi pak op maat maken. In 2016 was dat het geval. Sindsdien moet m’n pak geregeld naar de stomerij, ze kennen me daar onderhand wel.”
Eind februari werd Jetze verwacht in Monaco, waar hij kans maakte op de prestigieuze Laureus Award, zeg maar de Oscar op sportgebied. Hij was, net als Bibian Mentel, genomineerd in de categorie gehandicapte sporter van het jaar. Wereldwijd welteverstaan. “Zo vet! Die nominatie was voor mij het toetje van een geweldig sportjaar 2017. Alles was super-de-luxe geregeld. Mijn zusje, die ik had gevraagd met me mee te gaan, en ik vlogen businessclass. Schitterend om grootheden als Fabian Cancellara en Roger Federer te spreken. Ik ben niet zo van op de foto gaan met bekende mensen, maar met Cancellara wilde ik dat wel graag. Federer kwam ik bij het ontbijt tegen, ben ik ook nog mee op de foto gegaan. Dat móést, hij is gewoon een held. Twee dagen lang maakte ik deel uit van de jetset, ja.” Waar Federer werd gekozen als mondiaal sportman van het jaar, Serena Williams die eer kreeg bij de vrouwen, was het de Zwitser Marcel Hug die de prijs voor de neus van Jetze wegkaapte. Het leven van Jetze heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Dat begon bij de Paralympische Spelen in Rio, waar hij goud won op de triatlon en brons pakte bij het handbiken. “Net als Jorien ter Mors op de afgelopen Winterspelen won ik ook goud en brons in twee verschillende sporten. Ik was destijds nog niet goed genoeg voor goud als handbiker, maar sinds Rio heb ik weer een stap gezet. Ik win bijna alles, als triatleet én handbiker. In 2017 won ik negentien van de 22 wedstrijden waaraan ik meedeed. Alles waar ik zo lang voor heb gewerkt, lukte in een jaar tijd.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: