Word abonnee

Voetbal

‘Het verdriet heb ik een plek gegeven’

Iris Planting

Voetbal

‘Het verdriet heb ik een plek gegeven’

door: Marlies van Cleeff
2 juni 2022
2 tot 7 minuten lezen

Dominique Janssen (27) speelt al drie jaar bij topclub VfL Wolfsburg. Sinds 2014 mag ze zichzelf een Oranje Leeuwin noemen, ze maakte de EK-titel in 2017 en de WK-finale in 2019 mee. Maar bij Dominique ging het niet vanzelf. We gingen bij de verdedigster op bezoek voor een gesprek over haar speciale manier van trainen, haar boosheid, de liefde, en het komende EK.

Lachend komt Dominique Janssen op haar groene fiets aanrijden bij de locatie van de shoot. De stress van het seizoen is voorbij, de landstitel is binnen. Ze woont sinds een paar maanden een straat verderop samen met haar Duitse vriend Patrick Platins. “Ik ben inmiddels ook een halve Duitse. Dat ik nu zo goed Nederlands praat, is een wonder, hoor,” grapt Dominique.

De kersverse kampioen van de Bundesliga heeft net getraind. “Op mijn voetbalschoenen staat ‘één procent’. Dat is mijn motto. Ik probeer elke dag een procent beter te worden, want op de lange termijn is dat echt heel veel.” Dominique weet wat ze wil. “Met die procent verbetering ben ik ook buiten het veld bezig. In de afgelopen jaren heb ik voor mezelf een routine gecreëerd. Dat is mijn basis, mijn houvast, zodat ik weet dat het een goede dag wordt. Ik sta anderhalf uur voordat ik het huis uit moet op. Ik begin mijn dag het liefst met een meditatie, laat zoveel mogelijk mijn gedachten gaan, waardoor ik die spons even kan uitknijpen. Er zijn zoveel dingen die je in jezelf opneemt op een dag. Ik schrijf ook in mijn dagboek. Op dit moment doe ik een dankbaarheids- challenge, ik schrijf elke dag tien dingen op waar ik dankbaar voor ben. Dat zijn ook dingen als zuurstof. Want zodra het er niet meer is, dan zijn we pas blij dat we het hadden. Daarna maak ik een smoothie bowl en kan mijn dag echt beginnen.” Lachend: “Maar sinds een paar maanden woon ik samen. Het is soms ook zo fijn om ‘s ochtends even te knuffelen en samen rustig op te staan…”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: