Word abonnee

Wielrennen

‘Het wielrennen heeft me gered’

Dirk-Jan van Dijk

Wielrennen

‘Het wielrennen heeft me gered’

door: Thomas Olsthoorn
6 juni 2018
16 tot 21 minuten lezen

Jan Janssen (78) is een halve eeuw Tourwinnaar. Op 21 juli is het exact vijftig jaar geleden dat hij geschiedenis schreef door als eerste Nederlander de Ronde van Frankrijk te winnen. Helden zocht de jubilerende kampioen op voor een goed gesprek over dat hoogtepunt, maar ook over zijn overwonnen ziekte, de dood en zijn liefde voor het wielrennen. “Fietsen is een soort doping voor me.”

‘Meneer Janssen, ik weet nog de dag dat u de Tour won…’
Het mag dan vijftig jaar geleden zijn, nog altijd wordt Jan Janssen dagelijks aangeschoten door mensen die hem vertellen waar ze waren en wat er door hen heenging toen hij het hele land in extase bracht met het winnen van de Ronde van Frankrijk in 1968. “Vaak zijn het twee momenten die mensen van tussen de zestig en tachtig jaar nog helder voor de geest staan: de moord op John F. Kennedy en de Tour- zege van Jan Janssen. Maar het is niet alleen dat ik eraan word herinnerd. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan die legendarische tijdrit en mijn Tourwinst denk. Dat zijn vaak subtiele momentjes. Soms door mijn vrouw en kinderen, maar ook door telefoontjes met oude fietsmakkers en het zien van brieven en door kinderen gemaakte tekeningen die ik toen kreeg toegestuurd en heb bewaard. En in Frankrijk hoef ik maar een plaatsnaam te zien waar ik heb gefietst en de herinneringen komen weer naar boven.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: