Word abonnee

Wielrennen

‘Ik ben eindelijk mens’

Dirk-Jan van Dijk

Wielrennen

‘Ik ben eindelijk mens’

door: Marijn de Vries
6 juni 2018
19 tot 24 minuten lezen

Wielrenster Natalie van Gogh werd geboren als man en is nu een vrouw. Voor het eerst mag oud-collega Marijn de Vries haar meeslepende verhaal opschrijven. “Als ik met mijn verhaal ook maar één transgender een beetje help, dan is het al genoeg.”

Tekst gaat verder onder de foto

De eerste keer dat ik haar zag, kan ik me nog goed herinneren. Een grauwe februaridag in 2009 was het. Ik fietste nog maar net en stond aan de start van mijn eerste trainingsklassieker. Voor het eerst fietste ik tegen een groep vrouwen waarmee ik dat seizoen in het peloton zou rijden. In die koers reed alles door elkaar: mannen, vrouwen, jeugd, senioren. Een wervelwind van gekleurde pakjes. De vrouwen van de SwaboLadies staken er bovenuit, in het wit en babyroze. Op hen moest ik letten, had ik al begrepen, wilde ik bij de eerste vrouwen finishen. Na het startschot ging het peloton er vandoor als een kudde veulens die na de winter weer naar buiten mag. Ik volgde zo goed als ik kon de wit-met-roze billen. Toen na een paar kilometer het snot voor mijn ogen een beetje oploste, viel het me op dat een van die bilpartijen wel heel vierkant was. De bijbehorende bovenbenen leken uit beton gegoten. En de kuiten waren driehoekig van de spieren.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: