Word abonnee

Windsurfen

‘Ik ben natuurlijk een rare vogel’

Stef Nagel

Windsurfen

‘Ik ben natuurlijk een rare vogel’

door: Jasper Boks
29 juli 2019
2 tot 7 minuten lezen

Het einde van zijn carrière is in zicht voor tweevoudig olympisch windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe (30). Hij hoopt af te zwaaien op de Spelen in Tokio. Maar het is nog niet zeker of hij de concurrentiestrijd met zijn maatje Kiran Badloe wel wint. In aanloop naar het WK in Italië (22-28 september) gingen we langs op Texel.

“Ik lust geen bloemen!” roept Dorian van Rijsselberghe terwijl hij zijn hoofd door het vliegengordijn steekt. Hij toont zijn karakteristieke grijns. “O, zijn ze voor m’n moeder? Ja, die lust wel bloemen, hoor.”
Op de twee schuren bij het huis dat opdoemt aan het einde van een doodlopend weggetje in het Texelse bos staan de olympische ringen. Op een houten bank voor het huis staan opnieuw de vijf gekleurde cirkels met daarbij de naam ‘Dorian’. Dit is de plek waar de tweevoudig olympisch surfkampioen opgroeide. Binnen is het als altijd een zoete inval. Oudere broer Adriaan loopt rond het ouderlijk huis. Een Nieuw-Zeelandse trainingspartner zit aan de keukentafel. De manager van Dorian is ook op Texel gebleven, een dag eerder was een bijeenkomst van de Dorian Foundation. Een nichtje komt even langs. En een vrouw met het syndroom van Down komt voordat ze aan de Avondvierdaagse begint een handtekening van Dorian scoren.Vader Marc slaat het allemaal grijnzend gade. Moeder Geertje belt om te zeggen dat ze in Den Burg is en vraagt of ze Lise van school moet halen. De vierjarige dochter van Dorian is met hem mee en verblijft bijna twee maanden bij opa en oma. Echtgenote Sasha en zijn tweede dochter, de in januari dit jaar geboren Rhea, zijn achtergebleven in Laguna Beach, op een uurtje rijden van Los Angeles. “Het is een dorp. De bevolking telt veel schilders, beeldhouwers, artiesten en andere kunst-zinnige, vrijgevochten types. Het is een beetje het Texel van Amerika. In de supermarkt kom ik dagelijks dezelfde gezichten tegen. Ik vind dat heerlijk. Lekker ouwehoeren bij de kassa. Dat heb je op Texel ook.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: