Word abonnee

Schaatsen

Ik ben nog niet klaar hier

Dirk-Jan van Dijk

Schaatsen

Ik ben nog niet klaar hier

door: Jaap Stalenburg
7 februari 2018
10 tot 15 minuten lezen

Ze had willen schitteren op de Winterspelen van Pyeongchang. Het liep heel anders voor Thijsje Oenema. Bij haar werd opnieuw huidkanker geconstateerd. Ze is ‘schoon’ en staat heel voorzichtig alweer op het ijs, hoewel haar carrière als sprintster voorbij is.

De plaats van afspraak heeft Thijsje Oenema niet toevallig gekozen. Ze heeft Friesland verlaten en bouwt bij Philips in Eindhoven aan een nieuwe carrière. De afspraak is ’s avonds na het werk op het voormalige Philips complex in de wijk Strijp, waar oude fabriekslocaties een nieuwe toekomst hebben als hippe restaurants of kantoren voor start-ups. We spreken af in restaurant Piet Hein Eek, in de voormalige radiofabriek. Het goede nieuws is kort en krachtig: ook op de laatste scans zijn geen kankercellen meer te zien. Al in april 2016 hoorde Thijsje van de oncoloog in het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam dat een voor Nederland nieuwe immuuntherapie was aangeslagen, ook daarna kon ze bij elke controle opgelucht ademhalen.

Eind 2015 werd een cyste op haar eierstokken ontdekt, het bleek een uitzaaiing van huidkanker te zijn. Zelf had Thijsje al uitgezocht dat de kans dat ze een dergelijke uitzaaiing zou overleven minimaal was. “Ik had op internet uitgezocht dat de kans negentig procent was dat ik het eerste jaar niet zou overleven,” zegt Thijsje. “Officieel ben ik nu ‘schoon’, maar de spanning blijft . Als je naar zo’n controlescan gaat, is er altijd angst. Je ligt daar niet voor niks onder. Als er geen angst hoefde te zijn, dan gingen ze je ook niet scannen. Dat blijven ze de komende jaren doen.”

 

Tekst gaat verder onder de foto

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. 

 

Delen: