Word abonnee

Wielrennen

‘Ik heb een stukje vrijheid terug’

Marcel Krijger

Wielrennen

‘Ik heb een stukje vrijheid terug’

door: Thomas Olsthoorn
19 januari 2021
2 tot 7 minuten lezen

Tandemwielrenner Tristan Bangma (23) is wereldkampioen op de weg en paralympisch kampioen op de baan. Ondanks dat hij amper iets ziet, kan hij sinds kort weer zelfstandig fietsen. Met dank aan 5G-technologie. Een monoloog over zelfmoordgedachten, dromen verwezenlijken en verdwenen hagelslag.

“‘Kun je het zien?’ hoor ik soms als ik in de supermarkt met mijn gezicht vlak voor de koelcellen sta omdat ik vanwege de glazen deuren niet goed kan zien wat waar ligt. Als je naar mijn ogen kijkt zou je het niet zeggen, maar ik heb slechts één procent zicht. Je kunt het ’t beste omschrijven als dichte mist, ik zie alleen contouren. Door mijn visuele beperking staat mijn hele leven in het teken van denken in mogelijkheden en kansen benutten. Toen ik vorig jaar zomer door Vodafone werd benaderd met de vraag of ze iets mochten ontwikkelen voor op mijn fiets waardoor ik zelfstandig en veilig op de wielerbaan kon navigeren, leek me dat heel gaaf. In het begin was het even spannend, maar ik merkte meteen dat de technologie heel nauwkeurig was en dat ik erop kon vertrouwen. In het dagelijks leven ben ik aangewezen op mijn gehoor, het is mijn belangrijkste zintuig. Door het geluid dat ik via de 5Gtechnologie doorkreeg op de oortjes die ik inhad, wist ik precies waar ik me op de baan bevond. Ging ik omhoog naar de boarding, dan hoorde ik een hard geluid in mijn rechteroor. Reed ik naar de onderkant van de baan, dan kreeg ik dat op het linkeroor door. Het was alsof er een cirkel van geluid om me heen was. Inmiddels heb ik vier keer met 5G-technologie op de baan gereden en het blijft bijzonder.
Weer zelf kunnen sturen, heel anders dan ik achterop de tandem gewend ben. Ik heb een stukje vrijheid terug die ik vroeger had toen ik naar school fietste, mijn krantenwijk deed en met mijn vader ging mountainbiken. Ik had niet gedacht ooit nog zelfstandig te kunnen fietsen.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: