Word abonnee

Voetbal

‘Ik hoor de stem van Cruijff vaak in mijn hoofd’

ANP

Voetbal

‘Ik hoor de stem van Cruijff vaak in mijn hoofd’

2 juni 2022
4 tot 9 minuten lezen

FC Volendam keert terug in de eredivisie, mede dankzij trainer en kind van de club Wim Jonk. We blikken aan de hand van foto’s terug op de indrukwekkende carrière van de inmiddels 55-jarige Volendammer. Onder anderen Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Louis van Gaal, Frank Rijkaard, Guus Hiddink, Dick Advocaat en echtgenote Gina passeren de revue.

25 oktober 1987
Een 21-jarige Wim Jonk haalt uit namens FC Volendam tegen Fortuna Sittard.
“Volendam staat bekend om de vele goede voetballers en muzikanten die uit het dorp komen. En natuurlijk om de vis. Mijn vader had een viswinkel en viskarren, mijn broers Nico en Erik werken nu allebei in een viswinkel. Ik had niet zoveel met vis, werd na de middelbare school schilder. In de jaren tachtig was het heel normaal om een baan naast het voetbal te hebben.”

Draaide veel om voetbal in huize Jonk?
“Zeker. Mijn broers konden ook ontzettend goed voetballen, maar kozen steeds vaker voor de Dijk, voor het uitgaansleven. Ook veel talenten uit de jeugdteams waarvoor ik speelde, konden uiteindelijk de verleiding van de Dijk niet weerstaan. Je kunt wel stellen dat de aantrekkingskracht van de Dijk het dorp veel goede voetballers heeft gekost.”

Zeggen jouw broers weleens dat ze trots op je zijn?
“Van huis uit zijn wij heel nuchter, dus een compliment heb je bij ons niet snel te pakken. Maar ik merk dat ze trots op me zijn. Laatst ook met de promotie van Volendam; ze vonden het heel gaaf dat het de ploeg met mij als trainer was gelukt.”

Gerrie en Arnold Mühren, Pier Tol, Keje Molenaar, nu weer Robert Mühren, Henk en Joey Veerman; hoe kan het dat een dorp als Volendam door de jaren heen zoveel goede voetballers heeft voortgebracht?
“RKAV Volendam, de amateurtak bij ons, is een van de grootste voetbalverenigingen in Nederland. Heel veel jeugd gaat bij ons op jonge leeftijd op voetbal. Afgelopen jaren zijn we veel energie gaan stoppen in die amateur- en jeugdtak, zodat in de toekomst weer meer talenten doorbreken.”

Op de foto zien we jou op doel schieten. Het afstandsschot was een van je handelsmerken.
“Ik was daar heel erg op aan het trainen, realiseerde me al vroeg dat ik heel gevaarlijk kon zijn als ik beschikte over een goed schot. Daar heb ik veel profijt van gehad. Toevallig heb ik er vanmorgen op getraind met een paar spelers die bij ons in de as spelen en met de vleugelaanvallers. Op het afstandsschot mag vandaag de dag best wat meer getraind worden.”

18 juli 1988
Ajax-trainer Kurt Linder poseert in stadion De Meer met de nieuwe aanwinsten Wim Jonk, Ron Willems, Hans Werdekker, Stefan Pettersson en Mark Verkuyl.
“Johan Cruijff wilde me hebben, maar op het moment dat ik werd gepresenteerd was Johan net vertrokken naar Barcelona. Kurt Linder volgde hem op. De transfer naar Ajax was voor mij een droom die uitkwam. Ik was heel benieuwd hoever ik kon komen met meer training en betere spelers om me heen. Al vond ik het tegelijkertijd ontzettend jammer dat Cruijff net was vertrokken. Ik had heel graag onder hem willen trainen.”

Hoe kwam Cruijff bij jou terecht?
“Hij had mij zien spelen. Het rare is: toen hij belde, zat ik een beetje op dood spoor bij Volendam. In het eerste jaar dat ik bij het eerste speelde, in het seizoen 1986-1987, waren we kampioen van de eerste divisie geworden. In het tweede seizoen begon ik goed, maar kwam uiteindelijk op de bank terecht. Bobby Haarms nam eerst contact met me op, zei: ‘Johan gaat je om één uur bellen.’

Om precies één uur ging de huistelefoon. Ik kreeg Bobby aan de lijn en hij zei alleen: ‘Daar komt-ie.’ Toen kreeg ik dus Johan aan de lijn. Het gesprek ging op z’n Cruijffs: ‘Ik hoor goeie dingen over jou, heb je ook zien spelen. Logisch dat er andere clubs voor je zijn, maar volgend jaar gewoon bij Ajax spelen. Dat is logisch toch?’ Het was een kort, maar heel gaaf gesprek. Daarna heeft het nog even geduurd voordat er weer contact werd opgenomen, want Johan vertrok.”

Hoe was de beginperiode bij Ajax?
“Onder Linder kwam ik al snel in de basis, hij was enorm fan van mij. Maar hij werd er al na een maand of drie uitgegooid. Spitz Kohn volgde hem op. In mijn tweede seizoen kwam Leo Beenhakker. Ik had een goede klik met Leo, speelde alleen niet alles, meestal pas als Jan Wouters er niet bij was. Nou was het in die tijd zo dat Jan geregeld een wedstrijd miste als hij weer eens iemand een elleboog had gegeven…”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: