Word abonnee

Voetbal

‘Ja, ik heb een redelijke bagage om ooit bondscoach te worden’

Maurits Giesen, ANP, Hollandse Hoogte

Voetbal

‘Ja, ik heb een redelijke bagage om ooit bondscoach te worden’

door: Barbara & Frits Barend
20 juni 2017
20 tot 25 minuten lezen

Ronald Koeman is hot. Nadat hij veel lof oogstte bij Southampton, deed hij het in zijn eerste seizoen bij Everton ook uitstekend. De zevende plek in de Premier League betekende een ticket Europa League. Ronald werd gezien als ideale bondscoach, maar bedankte voor de eer. Hij is nog niet klaar in Engeland. Helden ging naar Liverpool en legde hem een lijst namen voor. Van echtgenote Bartina tot broer Erwin. Van Zlatan Ibrahimovic tot Marco van Basten.

Tekst gaat verder onder de foto

ECHTGENOTE Bartina
“Ja, dat komt niet heel vaak voor, hè, dat dit soort huwelijken in de voetballerij zo lang standhoudt. Dat is wel heel mooi. Bartina is gewoon een topwijf. Ze zeurt nooit, vindt alles leuk. En heeft overal waar we woonden meteen een thuis gemaakt. Als ik ergens een hekel aan heb, is het iemand die thuis zit te zeuren of vraagt: ‘Hoe laat ben je thuis?’ Dat zou ik absoluut niet willen. Bartina is het tegenover­ gestelde, omdat ze ook zichzelf kan vermaken. Nu we wat ouder zijn, is het allemaal wat makkelijker. Toen we in het begin uit Groningen naar Amsterdam kwamen, ging ze gewoon ergens in Amsterdam op de Middenweg in een schoenenzaak werken, want ze kwam uit de schoenen. Ze maakt altijd overal iets van. Ze was er altijd voor de kinderen. Ze is zo positief, krachtig en top, gewoon echt geweldig.” In 2010 werd bij Bartina borstkanker geconstateerd. Een zware periode volgde, maar Bartina overleefde de ziekte. “De ziekte van Bartina heeft ons, dat klinkt gek, ook goed gedaan. Je weet dat je een heel vluchtig leven leidt, maar dan word je wel even dubbel en dwars met twee benen op de grond gezet. Het overkwam ons net in de periode dat ik werd ontslagen bij AZ. Dus ik had ineens tijd en kon Bartina de aandacht geven die nodig was. Ik kan nu voor mezelf koken, dat kon ik niet. Maar ik moest wel, doordat zij door de chemo’s lange periodes heel ziek was. We hebben drie kinderen, dus thuis moest het leven gewoon verder gaan, ook voor Bartina. Dat regelde ik. Zij is ook wel veranderd. Voordat ze ziek werd, rookte ze en hield ze van een glaasje. Roken doet ze natuurlijk nu niet meer. Haar ziekte heeft ons gegeven dat we herkennen hoe mooi het leven kan zijn. Als je dit soort dingen meemaakt, leer je wat geluk is. Af en toe is het goed om even aan die periode terug te denken. Voetbal is leuk en aardig, maar niet het allerbelangrijkste.”

Daar kan zijn keeperstrainer Patrick Lodewijks helaas over mee­ praten. Yvonne, zijn vrouw en moeder van hun drie dochters, kwam op 29 april 2015 om het leven bij een verkeersongeval. Vorige zomer haalde Ronald hem naar Everton, nadat ze eerder ook al samenwerk­ten bij Feyenoord. “Ik heb wel getwijfeld om Patrick naar Everton te halen. Toen zei Bartina: ‘Je moet hem gewoon bellen. Als hij niet wil, dan zegt hij het wel. Hij moet doen wat hij het beste vindt.’ Ik ben blij dat ik hem toen gebeld heb en hij is blij dat hij de stap heeft gezet. Natuurlijk was het in het begin moeilijk, ook voor zijn meiden. Ze verloren hun moeder en vader zit in het buitenland. We proberen heel open met elkaar te communiceren, dat hij eens een keer een dag extra vrij krijgt, dat hij een keer extra naar Nederland kan gaan. Dat gaat prima, maar natuurlijk zie ik dat er ook momenten zijn dat het moeilijk is en dan is het ook fijn om elkaar te steunen.”

KINDEREN Debbie, Tim & Ronald junior
“Ik heb nooit van mezelf gevonden dat ik macho was. Ik ben echt een man, maar geen macho. Misschien kom ik koel en zakelijk over, dat kan te maken met mijn gelaatsuitdrukking, maar ik kan best emotio­neel zijn. Ik kan ook huilen om bepaalde dingen. In die zware periode van Bartina heb ik me zorgen gemaakt. Niet om Debbie, wel om de jongens. Ronald junior was dertien, dat is een moeilijke leeftijd. Junior heeft het moeilijk gehad in de periode dat Bartina ziek was. Dat merkte je niet altijd aan hem, daar praatten we ook niet over. In die periode werd hij ineens tijdelijk kaal. Het is nooit zo makkelijk om aan te geven waar het vandaan komt, maar het had waarschijnlijk wel met de ziekte van Bartina te maken. Gelukkig gaat het nu heel goed. Debbie en mijn oudste zoon Tim runnen nu samen de winkel van Skins, die loopt fantastisch. Bartien werkt op afstand mee. Als Bartina in Nederland is, gaat ze meteen naar de winkel, vooral om te kijken en te helpen.

Junior is keeper bij FC Oss en heeft een hele tijd in het eerste gekeept. Niet iedereen kan zeggen dat hij ooit een keer voor 50.000 mensen in de Kuip heeft gekeept. Hij zit vol in het voetbal. Natuurlijk wil hij hogerop, maar hij is nog jong voor een keeper, is pas 21. En dan heeft hij ook nog mijn achternaam. Het is maar goed dat hij keeper is en geen voetballer, want de naam Koeman roept reacties op. Ik vind wel dat hij daar steeds makkelijker mee omgaat.
Het lastige van wonen in Engeland is dat je niet dagelijks intens contact met je kinderen hebt. Ook zij hebben wel eens hun papa en mama nodig, op momenten dat de jongste teleurgesteld is omdat hij niet speelt of geblesseerd is of dat er iets is met de andere kinderen of in de winkel. Dan is het moeilijk dat ik niet echt bij ze kan zijn.”

Delen: