Word abonnee

Voetbal

‘Ja, ik heb een redelijke bagage om ooit bondscoach te worden’

Maurits Giesen, ANP, Hollandse Hoogte

Voetbal

‘Ja, ik heb een redelijke bagage om ooit bondscoach te worden’

door: Barbara & Frits Barend
20 juni 2017
21 tot 26 minuten lezen

Ronald Koeman is hot. Nadat hij veel lof oogstte bij Southampton, deed hij het in zijn eerste seizoen bij Everton ook uitstekend. De zevende plek in de Premier League betekende een ticket Europa League. Ronald werd gezien als ideale bondscoach, maar bedankte voor de eer. Hij is nog niet klaar in Engeland. Helden ging naar Liverpool en legde hem een lijst namen voor. Van echtgenote Bartina tot broer Erwin. Van Zlatan Ibrahimovic tot Marco van Basten.

Tekst gaat verder onder de foto

ECHTGENOTE Bartina
“Ja, dat komt niet heel vaak voor, hè, dat dit soort huwelijken in de voetballerij zo lang standhoudt. Dat is wel heel mooi. Bartina is gewoon een topwijf. Ze zeurt nooit, vindt alles leuk. En heeft overal waar we woonden meteen een thuis gemaakt. Als ik ergens een hekel aan heb, is het iemand die thuis zit te zeuren of vraagt: ‘Hoe laat ben je thuis?’ Dat zou ik absoluut niet willen. Bartina is het tegenover­ gestelde, omdat ze ook zichzelf kan vermaken. Nu we wat ouder zijn, is het allemaal wat makkelijker. Toen we in het begin uit Groningen naar Amsterdam kwamen, ging ze gewoon ergens in Amsterdam op de Middenweg in een schoenenzaak werken, want ze kwam uit de schoenen. Ze maakt altijd overal iets van. Ze was er altijd voor de kinderen. Ze is zo positief, krachtig en top, gewoon echt geweldig.” In 2010 werd bij Bartina borstkanker geconstateerd. Een zware periode volgde, maar Bartina overleefde de ziekte. “De ziekte van Bartina heeft ons, dat klinkt gek, ook goed gedaan. Je weet dat je een heel vluchtig leven leidt, maar dan word je wel even dubbel en dwars met twee benen op de grond gezet. Het overkwam ons net in de periode dat ik werd ontslagen bij AZ. Dus ik had ineens tijd en kon Bartina de aandacht geven die nodig was. Ik kan nu voor mezelf koken, dat kon ik niet. Maar ik moest wel, doordat zij door de chemo’s lange periodes heel ziek was. We hebben drie kinderen, dus thuis moest het leven gewoon verder gaan, ook voor Bartina. Dat regelde ik. Zij is ook wel veranderd. Voordat ze ziek werd, rookte ze en hield ze van een glaasje. Roken doet ze natuurlijk nu niet meer. Haar ziekte heeft ons gegeven dat we herkennen hoe mooi het leven kan zijn. Als je dit soort dingen meemaakt, leer je wat geluk is. Af en toe is het goed om even aan die periode terug te denken. Voetbal is leuk en aardig, maar niet het allerbelangrijkste.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: