Word abonnee

Zwemmen

Ja, wij willen!

Stef Nagel

Zwemmen

Ja, wij willen!

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
30 juli 2020
3 tot 8 minuten lezen

Femke Heemskerk (32), Kira Toussaint (26) en Ranomi Kromowidjojo (29) willen volgend jaar samen schitteren op de Olympische Spelen. Maar er is meer wat hen bindt. De zwemsters werden vorig jaar alle drie ten huwelijk gevraagd. “We hebben met z’n drieën een bruiden-appgroepje.”

Het was geen afgesproken werk tussen waterpolo-international Jesse Koopman, olympisch kampioen openwaterzwemmen Ferry Weertman en Guido Frackers, tourmanager van Amerikaanse orkesten. Toch gingen ze alle drie in 2019 op één knie.
Kira: “We waren op vakantie op de Malediven. Het aanzoek van Jesse kwam bij mij totaal onverwacht. Hij scheen de ring al drie maanden thuis te hebben. Die dag gingen we naar een eilandje in de buurt. Hij wilde ergens naar de zonsondergang kijken, zei: ‘Moet je niet even iets moois aantrekken?’ Ik dacht: hoezo, we gaan toch alleen even naar de zonsondergang kijken? Tijdens het moment suprême wilde Jesse me zogenaamd een knuffel geven. Hij ging super moeilijk doen en opeens op een knie zitten. Ik riep: wat doe jíj nou? Daarna zei ik ‘ja’ en ik kon alleen nog maar huilen.”
Femke: “Vlak daarvoor zei ik nog tegen je: de Malediven is een leuke plek om ten huwelijk gevraagd te worden.”
Kira knikt: “Het aanzoek was op 4 augustus, de dag dat mijn moeder Jolanda de Rover in 1984 olympisch kampioen op de 200 meter rugslag werd. Ik belde haar daarna meteen om het goede nieuws te vertellen en liet mijn ring zien.”
Ranomi: “Jouw aanzoek kwam toch minder onverwacht, Fem?”
Femke: “Guido zei geregeld: ‘Jij wordt mijn vrouw, dat weet je wel, hè?’ Ik wist wel dat het aanzoek ging komen, maar niet wanneer. Het gebeurde in het vliegtuig van Tokio naar San Francisco, op 2 januari. De avond ervoor waren we naar een karaokebar geweest, we hadden iets te veel sake gedronken. Het liedje Marry You van Bruno Mars werd ook afgespeeld. Ik heb nog keihard meegezongen. Die ochtend erna zou ik met de Japanse selectie meetrainen. De Japanse coach zei dat het niet zo zwaar zou worden, maar ik moest anderhalf uur lang dry lands doen en bijna zeven kilometer zwemmen! Eenmaal in het vliegtuig was ik hartstikke moe, ik viel meteen in slaap. Maar Guido wilde me ten huwelijk vragen. Acht uur later werd ik wakker. Ik weet nog dat ik tegen hem zei dat ik dat gratis tasje waar sokken en een oogmasker in zitten niet mee zou nemen. Guido vroeg: ‘Wil je anders die van mij?’ Hij bleef aandringen. Ik keek in dat tasje, toen zag ik die ring… Guido zei: ‘Ik ben altijd met jou in de wolken, wil je met me trouwen?’”
Kira: “En toen ging vast het hele vliegtuig klappen!”
Femke: “Gelukkig niet. De andere passagiers hadden niks door.”
Ranomi: “Bij ons geloofden veel mensen het niet, omdat we er al best vaak grappen over hadden gemaakt. Ferry en ik dachten nog: wat voor stel zijn we als de helft van onze inner circle niet gelooft dat we echt gaan trouwen? Tot ze het drie uur later op de site van De Telegraaf lazen.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: